BiH
0

Srbija dobrodošla u EU, ostaje uvjet puna saradnja s Haagom

FENA
Šefovi država ili vlada Evropske unije istakli su u Briselu, u zaključcima usvojenim na kraju samita, da je Srbija i dalje dobrodošla u EU, ali su istovremeno istakli da Beograd mora da ubrza napore radi ispunjenja uvjeta neophodnih za nastavak procesa evropske integracije - prije svega kad je riječ o punoj saradnji s Haškim tribunalom.

''Srbija je i dalje dobrodošla da se pridruži Evropskoj uniji'', istakli su šefovi država u petak na kraju dvodnevnog samita. Podsjećajući na Deklaraciju o zapadnom Balkanu iz juna ove godine, lideri EU su istakli da ''Evropski savjet ponavlja svoj angažman i podršku evropskom putu Srbije''. ' 'U tom kontekstu, Savjet ohrabruje srpske vlasti da ubrzaju napore radi ispunjenja neophodnih uvjeta, prije svega po pitanju pune saradnje s Haškim tibunalon'', ističe se u zaključcima, prenosi Tanjug.

''Imajući u vidu značajan institucionalni kapacitet Srbije, Evropski savjet je uvjeren da će Srbija moći da ubrza proces ka EU čim pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) budu nastavljeni'', stoji u dokumentu koji su danas, na kraju samita, usvojili šefovi država EU.