Štediše zadovoljne presudom
243

Srbija će bh. građanima vratiti najmanje 120, a Slovenija 350 miliona DM

Piše: E. Gorinjac
Prvi put nakon 20 godina i štediše iz BiH koje su novac imale u Ljubljanskoj i Invest banci imaju realnu šansu da dobiju svoj novac. Slovenija i Srbija, zemlje odakle su ove banke, negirale su do sada ovu obavezu i zagovarale da se dug u procesu sukcesije treba podijeliti na pet država bivše Jugoslavije.

Europski sud za ljudska prava u Strazburu sada je presudio da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, a da je Republika Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije.

Sud je donio presudu nakon tužbe trojice bh. državljana koji su tužili BiH, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniji i Makedoniju jer nisu mogli doći do povrata svoje stare devizne štednje položene u Ljublanskoj banci i Invest banci, odnosno u filijalama ovih banaka u našoj zemlji.

"Sud je ustanovio da je Slovenija odgovorna za štednju položenu u Ljubljanskoj, a Srbija u Invest banci. Presuđeno je da su ove dvije države odgovorne za povredu prava aplikanata. Sud je također jednoglasno rekao da ostale države nisu odgovorne za povredu prava aplikanata. Pred sudom je oko 1.650 tužbi vezano za štednju u ovim bankama koje su podnesene u ime osam hiljada štediša. Sud je u ovom slučaju donio pilot presudu što znači da je ukazao da je propust Srbije i Slovenije da uključe aplikante i ostale štediše koji su imali štednju u filijalama ovih banaka u svoju shemu isplate, jer su i jedna i druga zemlja vratile novac štedišama koji su držali novac na njihovom teritoriju. Dakle, oni su iz svoje sheme isplate isključili one koji su imali štednju u filijalama tih banaka na drugim teritorijama", kaže za Klix.ba agent BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Monika Mijić.

Naša sagovornica dalje pojašnjava kako je Sud naložio Srbiji i Sloveniji da u roku od šest mjeseci od dana kada presuda postane konačna, poduzmu sve što je potrebno kako bi se aplikantima i svim ostalim štedišama u istoj situaciji, isplatila stara devizna štednja pod istim uvjetima u kojima je to isplaćeno njihovim štedišama u matičnim zemljama banaka.

"U naredna tri mjeseca svaka stranka u postupku može podnijeti zahtjev za preispitivanjem presude i za očekivati je da će ga Srbija i Slovenija podnijeti. Ne znamo da li će ga Sud prihvatiti ili ne. Ako ga Sud odbije presuda postanje konačna, a ako ga prihvati onda će presuda biti preispitana pred Velikim vijećem suda. U roku od šest mjeseci od konačnosti presude ove dvije zemlje su dužne poduzeti mjere koje su im naložene", kaže Mijić.

Presudom su zadovoljni i u Udruženju za zaštitu deviznih štediša BiH. Predsjednica Udruženja Amila Omersoftić kaže kako bez obzira što zemlje imaju mogućnost žalbe, štediše ovu presudu već vide kao konačnu.

"Poslije 20 godina čekanja i osam godina teške borbe dobili ismo ipak satisfakciju i malo pravde. Ljubljanska banka našim štedišama bez kamata duguje 350 miliona maraka, a kada je Invest banka u pitanju to je 120 miliona njemačkih maraka", kaže Omersoftić za Klix.ba.

Štedišama do sada nije isplaćen novac, a Udruženje je do sada dobilo niz presuda protiv Ljubljanske banke, ali nisu mogli naplatiti svoj novac jer je Slovenija imovinu Ljubljanske banke prenijela na Novu Ljubljansku banku, a Sud je sada obavezao državu da vrati ovaj novac.