BiH
752

SPUS: Izjednačavanje diploma prije "Bolonje" sa diplomom master studija je nedopustivo

Klix.ba
Na današnji zaključak Senata Univerziteta u Sarajevu o izjednačavanju predbolonjskih diploma sa diplomama master studija i medijske izvještaje o tome regovao je Studentski parlament, kazavši kako je Senat deklarativno podržao prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS ali da o tome treba otvoriti širu raspravu.

Za danas je bila zakazana vanredna sjednica Senata UNSA, na kojoj je kao jedina tačka dnevnog reda predloženo "Razmatranje upisne politike na Univerzitetu u Sarajevu za studijsku 2016./2017. godinu". Iz toga razloga, veliki broj Dekana je na ovu sjednicu poslao prodekane za nastavu, a senatori Studentskog parlamenta UNSA su iznijeli usaglašeni stav koji se tiče ove tačke, a o temi ekvivalenicje Izvršni odbor SPUS-a nije raspravljao, te iz toga razloga naši Senatori nisu imali jasan stav, ističu iz SPUS-a.

Pitanje ekvivalencije je već ranije raspravljano na redovnoj sjednici Senata, te je Senat donio negativno mišljenje o tome. Uprkos toj činjenici, na današnjoj tematskoj sjednici Senata, ministar je ponovo problematizirao to pitanje, te se Senat izjasnio deklarativno da može podržati određene ekvivalencije, ali da svakako o tome treba otvoriti širu raspravu. Praksa je da se, kada se radi o zauzimanju stava po ovako bitnim pitanjima, prije glasanja na Senatu Univerziteta, izjasne vijeća organizacionih jedinica (fakulteta), što svakako nije bio slučaj, navode iz SPUS-a.

Podsjećamo vas da Senat nije organ vlasti, nego organ Univerziteta u Sarajevu te da on ne može donijeti odluku o ovakvim ekvivalencijama. Trenutno, po odredbama Zakona o visokom obrazovanju, Senat Visokoškolske ustanove može donijeti ekvivalenciju u svakom konkretnom slučaju, a opštu ekvivalenciju može propisati samo Zakon o visokom obrazovanju, naglašava se u saopćenju.

Studentski parlament čvrsto stoji pri stavu da je izjednačavanje diploma prije "Bolonje", sa diplomom master studija, nedopustivo. Prvenstveno iz razloga što bi to bilo diskriminirajuće prema studentima i svršenicima master studija, ali i zbog činjenice da bi osobe sa diplomom I ciklusa studija po starom režimu, koji pri tome nije integrirani, mogli upisati doktorski studij, što bi svakako dovelo do hiperprodukcije i devalvacije doktora nauka", zaključuju iz SPUS-a.