Gerhard Dörfler
0

"Spreman sam pomoći u promociji olimpijskog duha Sarajeva"

FENA
Gerhard Dörfler
Gerhard Dörfler
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem primio je danas predsjednika Savezne austrijske Pokrajine Koruška Gerharda Dörflera, koji sa privrednom delegacijom boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Pored ambasadora Republike Austrije u BiH, dr Donatusa Köcka, današnjem prijemu u Gradskoj upravi, prisustvovao je i Nedžad Ajnadžić, direktor OC ZOI'84. Sarajevo.

Gradonačelnik Behmen izrazio je zadovoljstvo posjetom starih i osvjedočenih prijatelja sa kojima nas stoljećima kroz historiju vežu bliske veze.

„Uprkos razaranjima koje je doživjelo, Sarajevo se obnavlja i gradi oslanjajući se na svoju bogatu kulturno-historijsku baštinu, u čijoj je izgradnji značajnog udjela imala i austrougarska monarhija“, istakao je Behmen.

Gerhard Dörfler je kazao da „Sarajevo u Austriji i Koruškoj ima zvučno ime ne samo kao glavni grad Bosne i Hercegovine, već i kao olimpijski grad. Stoga, ovaj grad može iskoristiti svoje olimpijske i turističke potencijale, organizirajući prijateljske sportske susrete i manifestacije. Kao što je spremna Austrija i Koruška, tako sam spreman i ja da svojim znanjem i iskustvom zajedno doprinesemo u promociji olimpijskog duha i mnogobrojnih potencijala svojstvenih ovom gradu“.

Nedžad Ajnadžić, direktor ZOI '84, a ujedno i predsjednik Društva austrijsko-bosanskog prijateljstva već sedam godina, kazao je da očekuje da se buduća saradnja sa austrijskim prijateljima odvija po principu iskustva i zajedničkog partnerstva u cilju promocije zimskog i ljetnog turizma na sarajevskim planinama.

Ajnadžić je ovom prilikom najavio da će iduće godine Sarajevo biti domaćin velike svjetske manifestacije - vojne olimpijade, u narednoj zimskoj sezoni domaćin dva evropska prvenstva, a i kandidat je za domaćina Evropskog zimskog olimpijskog omladinskog festivala 2015. godine, o čemu će konačna odluka biti donesena u novembru ove godine, saopćila je Gradska služba za informiranje.