Predizborni plakati
0

Sportisti, za čovjeka bez čovjeka, glava u oblacima...

Piše: Almir Panjeta
(Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
Počeo je rat plakatima. Kandidati koji su u međusobnim optuživanjima mnogo žešći nego u ispunjavanju obećanja i modernom političkom marketingu, smiješe nam se sa jumbo-plakata i gradskih bilborda i takve ćemo ih gledati sve do 3. oktobra ove godine, nakon čega neki od njih i neće imati previše razloga za osmijeh.

Na mjestima određenim za lijepljenje plakata, od ranih jutarnjih sati već su se mogli vidjeti plakati za ovogodišnju predizbornu kampanju, među kojima su, kada su centralni dijelovi grada u pitanju, dominirali plakati Socijaldemokratske partije sa sloganima "Država za čovjeka", "Zdravlje za čovjeka", "Socijalna pravda za čovjeka"... Iako sloganima dominira ono "za čovjeka", na plakatima sa nekom vrstom "comic sans" fonta "nema ni žive duše" – plakati uz tekst samo imaju crvenu podlogu.

Za razliku od SDP-a, Savez za bolju budućnost na svojim plakatima nam je za početak kampanje ponudio nasmijanog utemeljitelja & predsjednika stranke, kandidata za člana Predsjedništva BiH, Fahrudina Radončića. Uredno začešljan, sa šalom oko vrata, i glavom u oblacima, Radončić nam poručuje kako je on "uspješan čovjek za uspješnu BiH"

Nešto suptilnijim smiješkom s druge strane tramvajske stanice suprotstavlja mu se protukandidat za člana Predsjedništva iz Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović. S bijele podloge na fotografiji, i zelene ispod teksta, Izetbegović nam poručuje kako "narod zna". "A đe da zna, kad ništa ne zna", replicirao bi mu sigurno Ekrem Jevrić da se kandidovao.

Ekipe koje su lijepile plakata Stranke za BiH izgleda da su malo kasnile, pa smo ih negdje oko 13 sati zatekli na Baščaršiji kako lijepe predizborni plakat Harisa Silajdžića, također kandidata za člana Predsjedništva BiH. Uz slogan "Haris Silajdžić Naš" na plakatu su fotografije najboljeg mladog bh. tenisera Damira Džumhura i nogometnog reprezentativca BiH Senijada Ibričića, a na plakatu bi izgleda volio biti i jedan od slučajnih prolaznika koji se ugurao u kadar i pozirao nam.

Socijaldemokratska unija nam s plakata pak uz grupnu fotografiju poručuje kako su "Protiv lopova, korupcije i siromaštva", kandidat i predsjednik Bosanske patriotske stranke, Sefer Halilović, nam se zagonetno smiješi sa plakata uz podignutih pet prstiju, a Borjana Krišto nam poručuje da je upravo ona osoba kojoj se vjeruje.