SDPBiH
0

"Sporazum za novi nesporazum"

FENA
Potpisivanje još jednog u nizu sporazuma dijela šestorke na vlasti pokazuje da se SDA, SNSD i HDZBiH još uvijek nisu u stanju dogovoriti ni o tome o čemu su se dogovorili, smatra SDPBiH.

-Zato nas ne bi začudilo da, u skladu sa njihovom dosadašnjom praksom, svaki od potpisnika sporazuma isti različito tumači: Dodik da tvrdi kako je RS opstala, Čović da je dobio treći entitet a Tihić kako će BiH imati četiri regije koje će prelaziti entitetske linije sa sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, navodi se u saopćenju.

SDP drži da je, dok konkretni amandmani ne budu objavljeni, riječ o još jednoj prevari i zavaravanju javnosti kako bi se skrenula pažnja sa istinskih problema građana Bosne i Hercegovine.

Ne ulazeći u analizu ostalih aspekata dogovora, pogotovo pitanja rješavanja državne imovine, za SDP je neprihvatljivo da se 500 miliona KM kredita implementira proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva što je besmisleno imajući u vidu da se ni protjerivanje, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini nisu dešavali proporcionalno.

SDP smatra kako se kreditno zaduženje od 500 miliona KM, ako ga uopšte i bude, može napraviti samo od strane države isključivo za povratak, a ne za ostanak izbjeglica bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

-Da je u pitanju još jedna prevara izbjeglih i raseljenih osoba govori podatak da u budžetu kojim suvereno upravljaju potpisnici sporazuma nije predviđena ni desetina iznosa kojim zamazuju oči izbjeglicama i raseljenim osobama, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.