BiH
96

Spor u vezi s vlasništvom: Srušen "Plavi zamak" na Grbavici

Piše: E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Grbavica jutros je srušen restoran "Plavi zamak". Na terenu su jutros bili bageri i pripadnici MUP-a, a restoran je srušen u potpunosti.

Lana Vladić, kćerka Mladena Vladića koji se vodi kao vlasnik restorana, nam je rekla da je njen otac jutros spavao kada je rušenje počelo.

"Došli su članovi Sportskog Udruženja Željezničar, a glavni je Senad Mehičević (direktor društva op.a.). Ušli su i počeli rušiti dok je moj otac bio unutra. Istjerali su našeg čuvara, nisu ni MUP obavijestili. Falsifikovali su potpis za rušenje i ukradeno nam je sve, novac, pazar i novčanici", kazala je Lana Vladić.

Na naše pitanje da li je rušenje planirano zbog izgradnje Južne longitudinale, Vladić je rekla da je ovo privatni spor, te da nema veze s izgradnjom saobraćajnice.

"Nismo obaviješteni i niko iz Direkcije za ceste nije došao. Ovo je privatno, žele graditi hotel, sve nam je srušeno, šteta je veća od 50.000 KM", dodala je kćerka vlasnika i napomenula da će tužiti Sportsko društvo Željezničar.

Predsjednik Nadzornog odbora SD Željezničar Goran Hatibović rekao je kako je objekat uklonjen u skladu s ugovorom koji je ovo društvo potpisalo sa Direkcijom za ceste. Riječ je o eksproprijaciji objekata koji se nalaze na trasi na kojoj će biti izgrađena Južna longitudinala.

"To je imovina Sportskog društva Željezničar otkad društvo postoji (1921. godina). Ovom trasom prolazi Južna longitudinala i objekti prije Plavog zamka su već uklonjeni. SD Željezničar, kao vlasnik objekta, koliko god neko tvrdio suprotno, je potpisalo ugovor i prodalo dio objekta Direkciji za ceste KS. Da bi se taj ugovor potpisao morao se pojaviti vlasnik, a odluku je dalo i Pravobranilaštvo KS. Potpisan je ugovor o prodaji i po tom ugovoru smo bili dužni da u određenom roku uklonimo objekat, jer niko nije preči od države", rekao je Hatibović za Klix.ba.

Istakao je kako je SD Željezničar u nekoliko navrata pokušalo obaviti razgovore s vlasnikom dijela Plavog zamka, ali da on nije želio napustiti objekat.

"Obaviješteni su i pismenim putem. Zasjedala je komisija od 18 članova. To što neko ima neki ugovor... dokazivat ćemo na sudu da li je falsifikat", kazao je istaknuvši da su postupali prema odlukama Upravnog odbora i Skupštine društva.

Senad Mehičević, direktor društva je komentirao navode vlasnikove kćerke da je potpis na nalogu za rušenje falsifikovan i da im je ukradeno sve, uključujući i novac.

"Oni su iznijeli sve stvari u prisustvu policije prije rušenja", istakao je Mehičević.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su nam rekli da pružaju asistenciju pri rušenju objekta na Grbavici.