BiH
41

Rušenje "Plavog zamka": Moj otac je mogao poginuti, a zaštitar je izudaran

Klix.ba
U srijedu je srušen sarajevski restoran "Plavi zamak", objekat je svojim nestankom otkrio mnoge nesuglasice i navodne pravne probleme.

Portalu Klix.ba je proslijeđen snimak početka rušenja objekta u kojem su prikazane određene neregularnosti, bar ako je suditi prema mišljenju Edija Vladića, sina Mladena Vladića koji se navodno vodio kao vlasnik objekta.

"Na snimku se vidi da pripadnici MUP KS-a nisu prisutni što je automatski krivično djelo. Kasnije su nam rekli iz MUP-a da uopćee nisu bili obaviješteni. Tokom rušenja moj je otac spavao u jednoj sobi i mogao je da pogine jer su počeli da ruše u 6:30 sati bez ikakvog obavjestenja. Čuvar koji je bio nasilno izbačen iz objekta je izudaran", rekao je Vladić u razgovoru za Klix.ba.

S druge strane, predsjednik Nadzornog odbora SD Željezničar Goran Hatibović tvrdi da je Vladić bio obaviješten, dok je iz MUP-a rečeno kako su službenici ministarstva asistirali u prilikom rušenja. Ipak, na snimku se zaista ne vide pripadnici MUP-a KS, mada je njihovo prisustvo zabilježeno u kasnijim fazama.

"Na snimku se također vidi da stoji osiguranje koji su oni platili i doveli, te privatni bagerista koji je sam priznao da je potplaćen te da nema pojma o čemu se radi. Ukrali su pečat i sve pare koje su bile u šanku od pazara od utorka. Također, falsifikovan je papir za obavještenja poslije krađe pečata", rekao je Vladić.

On je dodao kako je njegov otac bio svjestan da će se Plavi zamak rušiti, ali samo pola metra da bi se cesta mogal nesmetano proširiti.

"Nažalost, oni su rušili na svoju ruku, uništili su apsolutno cjeli restoran te napravili štetu veću od 200.000 KM. Također, iz Općine nije izdano odobrenje za rušenje, došlo se bez naloga i sa nevažecim akreditacijama", zaključio je Vladić.

Hatibović je u srijedu rekao kako je objekt uklonjen u skladu s ugovorom koji je ovo društvo potpisalo sa Direkcijom za ceste. Riječ je o eksproprijaciji objekata koji se nalaze na trasi na kojoj će biti izgrađena Južna longitudinala.

"To je imovina Sportskog društva Željezničar otkad društvo postoji. SD Željezničar kao vlasnik objekta, koliko god neko tvrdio suprotno, je potpisalo ugovor i prodalo dio objekta Direkciji za ceste KS", rekao je Hatibović u srijedu.