BiH
0

Špirić: Ulazimo u 2008. s mnogo očekivanja i željom da BiH ubrza euroatlantski put

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iza nas je još jedna, rekao bih složena i teška, ali relativno uspješna godina. Ulazimo u Novu 2008. godinu s mnogo očekivanja i s neskrivenim željama da BiH ubrza svoj euroatlantski put, kazao je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara u ostavci Nikola Špirić.

Prema njegovim riječima, to je proces u kojem će biti i dalje mnogo odricanja, plaćanja cijene evroatlantskog puta, ali je gotovo sigurno onoga dana kada postanemo punopravni članovi EU i NATO-a da će se taj put rentirati svima nama i građanima u BiH.

„Znam da su naši građani, s razlogom, nestrpljivi jer ponekad i dugo stojimo u jednoj tački, a BiH zapravo ne smije nikada da stoji, mora biti na stalnom putu kretanja ka EU. To je put pun odricanja i ispunjavanja onoga što jesu uvjeti za punopravno članstvo u EU“, kazao je Špirić na novogodišnjem prijemu za novinare.

Istaknuo je da je ova godina bila i teška i složena, ali relativno uspješna. Izrazio je zadovoljstvo što je BiH uspjela parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i „stvoriti prijeko potrebnu energiju za izazove koji stoje pred nama u 2008. godini“.

Napomenuo je da će Vijeće ministara sutra održati 32. sjednicu, da je usvojilo oko 38 zakona, mnoge oblasti su zakonski uredili, ali da je problem u BiH implementacija zakona.

Prema njegovim riječima, napravljen je veliki iskorak na reformi javne uprave i to se mora nastaviti u 2008. godini, jer je to jedan od uvjeta za potpisivanje Sporazuma.

„Potpisao sam Sporazum s premijerima entiteta i Vlade Brčko Distrikta o stvaranju fonda za reformu javne uprave, što je EU pozdravila, a potpisali smo platformu za reformu javne uprave s entitetskim premijerima koja je u toku realizacije“, kazao je Špirić.

Sačuvali smo, dodao je on, stabilnu stopu ekonomskog rasta, osigurali nedovoljan, ali rast penzija, plaća i zaposlenosti. Nažalost, kazao je, imamo veliki vanjskotrgovinski deficit, veliku stopu nezaposlenosti, ali to je karakteristika ekonomija onih zemalja u kojima Centralna banka posluje po principu currency boarda (valutni odbor).

„Uspjeli smo također da zaključimo Sporazum o viznim olakšicama s EU i članicama EU što je bitno za građane BiH. Nije dovoljno i kanimo dalje nastaviti ispunjavanje uvjeta kako bi došlo do daljnje liberalizacije viznog režima koji je u interesu za sve građane BiH. Osigurali smo da Sarajevo bude središte Sekretarijata za saradnju u jugoistočnoj Evropi, a to je znak da svi moramo biti posvećeni da iz BiH dolaze dobre vijesti, ali i da iz regiona preko BiH stižu dobre vijesti“, kazao je Špirić.

Napomenuo je da je potpisan Sporazum s nevladinim sektorom, što znači da su vrata Vijeća ministara otvorena za nevladin sektor, za sve dobre prijedloge. Ne mislimo, kazao je Špirić, da nevladin sektor treba biti opozicija nego treba da bude konstruktivan partner u radu Vijeća ministara.

Potpisan je i Sporazum o socijalnom osiguranju sa Slovenijom pa nekoliko hiljada građana može da ostvaruje svoja prava po osnovu tog sporazuma.

„Dakle to je ono što je dobro u ovoj godini. Usvojili smo i zakone za srednjoškolsko i predškolsko obrazovanje, zakon o sportu, nacrt zakona o budžetu, zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Sve su to zakoni koji su iz paketa evropskih prioriteta. Mislim da u 2008. moramo intenzivinije raditi i realizirati one uvjete koji će biti dobar znak i dobar signal Briselu da prvi kvartal 2008. bude potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i time smo na korak do statusa kandidata“, kazao je Špirić.

Da bismo to uspjeli moramo, dodao je on, prije svega završiti posao vezano za reformu policije.

„Optimista sam da ćemo do polovine februara imati set zakonskih projekata vezano za implementaciju Mostarske deklaracije, da ćemo unaprijediti saradnju s Haškim tribunalom, unaprijediti reformu javne uprave, a očekujemo da će reforma javnog televizijskog sistema krenuti s mrtve tačke i to će biti dovoljno da potpišemo sporazum. Tada BiH ulazi u kvalitetno novu situaciju, ona stvara širi dijapazon političkog djelovanja i liderima političkih partija i to nas vodi prema statusu kandidata“, kazao je Špirić.

Napomenuo je da neće biti sve sjajno, bit će novih izazova, neće biti bez potresa i kriznih situacija, ali da moramo pokazati spremnost da smo u stanju upravljati kriznom situacijom, a ne da krize upravljaju Bosnom i Hercegovinom.

Na pitanje da li su prestali da važe razlozi za njegovu ostavku, kazao je da misli da je to sada manje bitno za BiH.

„Mislim da je ta ostavka preokrenula situaciju u BiH i to je ono što mora doći u prvi plan, jer je to po prvi put od Dejtona da je neko ponudio ostavku i ozbiljno skrenuo pažnju na situaciju u kojoj se naša zemlja nalazila. Drago mi je da su svi dali doprinos, a da su ti razlozi smanjeni. Dakle, nisu ti razlozi nestali. Nisam oduševljen i nisam čovjek koji jako pati za funkcijom koju obavlja, ali nisam ni čovjek koji je spreman da se preda ukoliko ocijeni da može procese pomjeriti u interesu građana BiH“, kazao je Špirić.

Zadovoljan je što je stvorena nova atmosfera kod političkih partija koje čine parlamentarnu većinu i njenih lidera. On ističe da je prvi put prisustvovao na sastanku koji nije riješio sve probleme, ali je procese znatno pomjerio.

„Novi kvalitet jeste što smo se dogovorili da svako dva mjeseca lideri i predsjedavajući Vijeća ministara sjednu i da sve ono što su neuralgične tačke i zastoji pokušaju političkim dogovorom otkloniti. To je jedan veliki pomak u odnosu na ono što smo do sada imali. Mislim da je najveći dio razloga ublažen ili smanjen, ali nikada razlozi za ostavkama, ukoliko ljudi iskreno žele da procesi napreduju, neće apsolutno nestati“, zaključio je Špirić.

On je na kraju zahvalio novinarima što su pratili rad Vijeća ministara „na jedan korektan i kritičan način, ali ne kritizerski način“, te ih pozvao na daljnju saradnju.

„Još jednom vas pozivam na pojačanu dozu državnog patriotizma, da smanjujemo razlike koje postoje i da pomognemo jedni drugima da BiH bude jedna demokratska, prosperitetna država, članica EU što je moguće prije“, kazao je Špirić.