BiH
0

Špirić: Loša poruka Briselu zbog nepostojanja konsenzusa o reformi policije

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić danas je izrazio žaljenje što u parlamentarnoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH nije bilo dovoljno konsenzusa u vezi s dva zakona iz oblasti reforme policije.

Ocjenjujući da je ovim u Brisel poslana loša poruka o BiH, Špirić je upozorio da se ne smije propustiti šansa za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA) do kraja aprila.

-Čini mi se da i dalje gubimo vrijeme, ali postoje mogućnosti da uđemo u aktivnu poziciju i nakon toga potpišemo sporazum", izjavio je Špirić novinarima u Sarajevu.

On najbolje rješenje vidi u zajedničkom zasjedanju oba doma državnog parlamenta na kojem bi se vidjelo gdje političke partije jedna drugoj mogu izaći ususret o pitanju amandmana na zakone o policiji.

-Ukoliko 18. marta zasjeda Predstavnički dom parlamenta BiH i vrati izvještaj nadležnoj komisiji, već za dva dana može biti plenarno zasjedanje na kojem lošu poruku o BiH možemo pokušati ispraviti i sačuvati tajming, smatra predsjedavajući Vijeća ministara.

On je ocijenio da je SAA najvažniji dokument za BiH, poslije Dejtonskog sporazuma, te da šanse za njegovo potpisivanje ne smiju biti ugrožene zbog "bh. inata".