Nestali u Savi
43

Spasioci u Svilaju već sedam dana tragaju za pet nestalih turskih državljana

I. M.
FUCZ
FUCZ
28. decembra tim Federalne uprave civilne zaštite uključio se u potragu za pet nestalih turskih državljana za koje postoji indicija da su se osam dana ranije utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac na kome su se nalazili.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) već sedam dana tragaju za pet nestalih turskih državljana. Ova akcija FUCZ uslijedila je nakon zahtjeva Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) Posavskog kantona za angažovanjem tima FUCZ za spašavanje na vodi i pod vodom.

U potragu za nestalima uključio se i tim za spašavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave civilne zaštite RS, pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege), pripadnici policije, spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske, saopšteno je iz FUCZ.

Potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorij Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save.