BiH
6

SOS Dječija sela BiH: U kampanji "Stalo mi je" prikupljeno 12.628 KM

Klix.ba
Početkom decembra su SOS Dječija sela BiH pokrenula prvu online kampanju za prikupljanje donacija naziva "Jel' ti stalo?" koja je završena preksinoć.

Tokom mjesec dana kampanje koja je imala za cilj prikupiti sredstva neophodna za pokrivanje godišnjih troškova jedne SOS porodice sa sedam djevojčica i dječaka (troškovi hrane, garderobe, higijenskih potrepština, školskog materijala, održavanja porodične kuće, režijski i zdravstveni troškovi) donirano je ukupno 12.628,58 KM.

Online kampanja za prikupljanje donacija je prvi put realizirana u BiH i učestvovalo je 235 donatora, njih 204 je uplatilo kroz ePay sistem, a 31 donator na žiroračun banke. Kako su tokom kampanje donatori tražili broj žiroračuna u banci, iako neuobičajeno za online kampanje, zainteresovanim su se dostavljali traženi podaci što je rezultiralo uplatama u iznosu od 5.347,57 KM.

Tokom kampanje je web stranicu www.stalomije.ba SOS Dječijih sela BiH posjetilo 29.185 korisnika, od čega je njih 23.202 bilo iz Bosne i Hercegovine. U narednom periodu će na web stranici korištenoj tokom kampanje biti postavljen "katalog poklona" gde će svi moći odabrati vrstu podrške koju žele pružiti djeci donirajući sredstva kroz ePay sistem banke.

"U ime sve djece koja su u direktnoj i indirektnoj brizi SOS Dječijih sela BiH želimo se zahvaliti svim dobrim ljudima, medijima i kompanijama koje su podržavale naš rad u 2014. godini. Zahvaljujući toj podršci za 6.979 djece smo bili u mogućnosti osigurati porodični model brige, potom jačanje kapaciteta bioloških porodica i prevenciju odvajanja od porodica porijekla, edukativne programe i aktivnosti, te struktuiranu psihosocijalnu podršku u područjima koja su pogođena poplavama i aktivacijom klizišta. Godinu iza nas je obilježilo puno rada, truda i odricanja, ali smo ponosni na rezultate, na djecu i mlade ljude u čije živote smo donosili radost, a na lica osmijehe", navodi se u saopćenju SOS Dječija sela BiH.

Tokom 2014. godine SOS Dječija sela BiH su obilježila i 20 godina rada u Bosni i Hercegovini, te za SOS ambasadore imenovala Zvjezdana Misimovića i Juru Franka. Pokrenute su i dvije kampanje koje su promovirane putem društvenih mreža #stalomije i "Budi kum/kuma" sa Rijadom Gvozdenom u glavnoj ulozi.

"Uz najljepše želje u Novoj godini, zahvaljujemo se svima koji su dali svoj doprinos radu SOS Dječijih sela BiH tokom 2014. godine", dodaje se u saopćenju.