BiH
0

Sorensen posjetio Olimpijski komitet BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo i dopredsjednik Siniša Kisić primili su danas u Olimpijskom komitetu BiH specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Petera Sorensena.

Ambasador Sorensen je upoznat o aktivnostima Komiteta te kandidaturi BiH za Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) 2017. godine. Također je i obišao Olimpijski muzej.

"Prije nego što sam došao ovdje, rečeno mi je da je ovo jedna od boljih organizacija koja vrlo dobro djeluje u BiH i sretan sam što sam imao priliku da se sastanem sa čelnicima Komiteta i saslušam ih", kazao je Sorensen i dodao da je tokom sastanka posebno fokusirano pitanje održavanja EYOF-a.

"Posebni dio sastanka fokusirao se na događaje za koje se nadamo da će se dogoditi ovdje 2017. i načine na koji mi možemo pomoći. Bilo je važno da čujem dokle se došlo u pripremama kako bih mogao spoznati na koji način mogu pomoći. Ovdje sam u principu bio da sakupim podatke, ne da miješamo sport i politiku jer niko to ne bi trebao. Bilo bi zaista fantastično kada bi se ovo i dogodilo 2017. godine. To bi, nadam se, bilo nekoliko godina nakon što ova zemlja dobije status kandidata, ali i nekoliko godina prije nego što se ova zemlja pridruži Evropskoj uniji", dodao je Sorensen.

Izrazio je i zadovoljstvo što će sedam sportista iz BiH biti učesnici olimpijskih igara u Londonu i da se nada da će među njima biti i osvajači olimpijske medalje.

"Držimo palčeve da se to i dogodi", kazao je.

Predsjednik OKBiH Izet Rađo naglasio je važnost posjeta visokih delegacija kao vid podrške radu OKBiH.

"Nastavit ćemo kao krovna institucija da radimo u izgradnji sportskog sistema u BiH. Jako nam je važno da o tome upoznamo sve one koji u BiH djeluju na njenom evropskom putu, a to je svakako i ambasador Sorensen", istakao je Rađo.