Sud BiH
105

Solak i Hodžić traže odgodu izvršenja kazne zatvora, Novalić još nije poslao zahtjev

A. Ku.
Fahrudin Solak i Fikret Hodžić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Solak i Fikret Hodžić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, osuđeni u predmetu "Respiratori", podnijeli su molbu Sudu BiH za odgodu izvršenja kazne zatvora, potvrđeno je za Klix.ba.

S druge strane, molbu za sada nije podnio Fadil Novalić, koji bi na služenje kazne zatvora trebao ići 6. marta.

"Molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora podnijeli su Sudu osuđeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, dok osuđeni Fadil Novalić, za sada, nije podnio molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora", kazali su nam iz Suda BiH.

Odgoda početka izdržavanja kazne se može tražiti na osnovu člana 145. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Zakonske odredbe

Osuđenom licu koje se nalazi na slobodi može se, na njegovu molbu ili s njegovim pristankom, na molbu članova uže porodice ili na prijedlog nadležnog općinskog organa socijalne zaštite, odgoditi izvršenje kazne zatvora ako je oboljelo od teže akutne bolesti, ako se desio smrtni slučaj ili teška bolest u užoj porodici osuđenog lica, ako je odgađanje potrebno radi izvršenja ili dovršenja izuzetno neodgodivih poljskih ili sezonskih radova ili radova izazvanih elementarnim nepogodama ili drugim udesom, a porodica osuđenog lica nema drugih članova porodice sposobnih za rad, niti se zbog slabog imovnog stanja ili iz drugih opravdanih razloga može angažovati drugo lice za obavljanje ovih poslova.

Odgoda je moguća i ako je osuđeno lice obavezno da izvrši određeni posao koji je već započelo, a u slučaju neizvršenja posla nastala bi neotklonjiva ili znatnija šteta za njega ili članove njegove uže porodice, odnosno za lice, odnosno organizaciju prema kojoj je u obavezi te ako je odgađanje osuđenom licu potrebno zbog završetka školovanja ili polaganja ispita za koji se pripremalo.

U spomenutom članu zakona se dalje navodi da je odgoda moguća ako je zajedno sa osuđenim licem osuđen i njegov bračni drug ili drugi članovi zajedničkog domaćinstva ili ako se oni već nalaze na izdržavanju kazne zatvora, a istovremenim izdržavanjem kazne svih tih lica bilo bi ugroženo izdržavanje maloljetnih, bolesnih ili starih članova domaćinstva, ako je osuđeno lice žena koja doji dijete mlađe od godinu dana ili koja je trudna te ako j osuđeno lice jedini hranilac porodice, a stupanjem na izdržavanje kazne zatvora bilo bi ugroženo izdržavanje porodičnog domaćinstva ili ako je podnesena molba za pomilovanje.

Na koliko vremena

Izvršenje kazne u slučaju bolesti se može odgoditi za vrijeme dok bolest traje.

U slučajevima da se dogodio smrtni slučaj u porodici, izvršenja neophodnih radova ili poslova najduže tri mjeseca, u slučajevima završetka ispita, ili ukoliko je osuđeni jedini koji izdržava porodicu najduže šest mjeseci.

Presudom Suda BiH u predmetu "Respiratori" bivši premijer FBiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina i direktor "Srebrne maline" Fikret Hodžić na pet godina.

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM. Novalić je kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije direktora FUCZ-a, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme koja je učestvovala u nabaci respiratora.