BiH
0

SNSD predlaže svoje amandmane na Ustav BiH

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će u ovoj sedmici podnijeti svoj prijedlog amandmana na Ustav BiH, kojima se Dom naroda BiH proširuje sa tri delegata, a članovi Predsjedništva BiH biraju asimetrično, potvrdio je danas potpredsjednik stranke Igor Radojičić.

SNSD ostaje i dalje pri stavu da se član Predsjedništva iz RS bira direktno.

"Naša zadnja varijanta je asimetrično rješenje, pošto se većina stranaka iz Federacije zalaže da se izbor u ovom entitetu vrši posredno", navodi Radojičić i pojašanjava da bi od nova tri delegata Doma naroda BiH dva bila iz reda nacionalnih manjina iz Federacije BiH i jedan iz RS te da se time neće ulaziti u kvotu vitalnog nacionalnog interesa.

Radojičić ističe i da je u ovom momentu potpuno neizvjesno ko će činiti većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH i da su sve opcije otvorene.

Za najavu pokretanja pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom BiH od strane SDA, Radojičić je rekao da je ta stranka "očito pokušala da dobije na vremenu".

U međuvremenu su se, tvrdi, nesumnjivo promijenili neki politički odnosi, tako da je u ovom momentu neizvjesno da li će vlast činiti "petorka" ili "šestorka" i koji je to kompleks stranaka iz Federacije BiH.

Komentirajući zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u Distriktu Brčko 31. augusta, on kaže da će tada faktički prestati supervizija i da će distrikt funkcionirati kao i ostale lokalne zajednice u BiH, iako supervizija nije formalno zatvorena, jer bi to bio politički kompromis zemalja članica Vijeća za implementaciju mira.

"Ali, faktički na licu mjesta supervizija prestaje", tvrdi Radojičić.