BIHAMK
0

Snijeg uzrokuje otežano odvijanje saobraćaja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zbog snijega koji pada u većem dijelu Bosne, otežano je odvijanje saobraćaja.

Posebno se skreće pažnja na putne pravce: Ripač - Bosanski Petrovac - Lanište, Bosanski Petrovac - Drvar (preko Oštrelja) i Olovo - Kladanj (prijevoj Karaula). Na ovim putnim pravcima za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca. I u nižim područjima Bosne ima raskvašenog snijega na kolovozu. U većem dijelu Hercegovine za sada je suho.

S obzirom da su padavine do kraja dana najavljene i u ostalim krajevima zemlje, apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uvjetima na putu. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skreće se pažnja na odrone kamenja na kolovoz.

Zbog većeg odrona na regionalnom putu R-413 Travnik - Skender Vakuf (kod mjesta Vitovlje), saobraćaj se odvija jednom trakom. Postoji opasnost od ponovnog obrušavanja, pa vozačima se savjetuje maksimalan oprez.

Na dionici magistralnog puta M-18 Srednje - Semizovac (u mjestu Čevljanovići) u toku su sanacioni radovi, a od 8 do 16 sati saobraćaj se odvija jednom trakom-naizmeničnim propuštanjem vozila.

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu M-17 obilaznica Mostara (od tvornice duhana do benzinske pumpe OMV). Na mjestu izvođenja radova saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori).

Zbog radova na izgradnji nove dionice autoputa usporeno se saobraća na putnom pravcu Dobrinje - Kakanj.

Na graničnim prijelazima zadržavanja pri prelasku granice su kratkotrajna.

Zbog loših vremenskih uvjeta, na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila s prikolicom i šlepere na putnom pravcu Ličko Petrovo Selo - Prijeboj (Hrvatska), pa je onemogućen izlaz ovih vozila na GP Izačić, saopćeno je iz BiHAMK-a.