Zima ne posustaje
0

Snijeg ponovo pada, na Bjelašnici izmjereno 255 centimetara

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Vrijeme je jutros u našoj zemlji pretežno oblačno, sa slabim snijegom u pojedinim dijelovima BiH. Isto se vrijeme očekuje i tokom dana, dok će u Hercegovini preovladavati umjereno oblačno vrijeme sa sunčanim periodima. U cijeloj zemlji će biti hladno.

Visina snijega u 07 sati: Bjelašnica 255 cm, Ivan Sedlo 168, Han Pijesak 125, Kupres 110, Sarajevo 86, Sokolac 82, Mostar 79, Bileća 64, Gradačac 62, Bugojno 58, Drvar 55, Livno i Mrkonjić Grad 53, Bihać 51,Goražde 40, Tuzla 39, Doboj 37, Čapljina 32, Neum 23, Stolac 20, Trebinje 18 cm. Temperatura zraka u 7 sati: Drvar -19 stepeni Sokolac -17, Kupres - 16, Ivan Sedlo -15, Bugojno i Livno -13, Sarajevo, Bihać, Sanski Most i Goražde -12, Banja Luka i Zenica -11, Bjelašnica, Tuzla i Stolac -10, Doboj i Gradačac -9, Bijeljina i Zvornik -8, Mostar, Trebinje i Čapljina -5, Neum -4 stepena.

Najviša dnevna temperatura bit će od -10 do -5, na jugu između od 0 do 5 stepeni

Otežana putna komunikacija

Zbog snježnih nanosa u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Gacko - Tjentište. Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar - Glamoč, Tomislavgrad - Prozor, Jablanica - Posušje i Ljubinje - Bileća.

Na putnom pravcu Bosanski Petrovac - Bihać - GP Izačić zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima iznad 7,5 tona ukupne mase, a za teretna vozila sa prikolicom i šlepere je obavezna upotreba lanaca na putnim pravcima preko Romanije, kao i na putnom pravcu Doboj - Stanari.

Otežano je saobraćanje i na većini ostalih putnih pravaca. Posebno se izdvajaju putevi na području Hercegovine, jugozapadne i istočne Bosne. Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Naredbom Federalnog štaba Civilne zaštite zabranjeno je kretanje teretnih vozila i autobusa na putnim komunikacijama između i unutar Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog , Zapadno-hercegovačkog i Kantona 10 (Livanjski kanton), osim vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova, medicinske opreme i sredstava te posebnih zahtjeva za uvoz i izvoz koji mogu izazvati veće ekonomske štete.

U skladu sa situacijom na ostalim putnim pravcima u FBiH te potrebom za normalizovanje snabdijevanja i oživljavanja privrednih aktivnosti, kantonalni štabovi civilne zaštite će u saradnji sa nadležnim MUP-ovima na svom kantonu osigurati nesmetano odvijanje saobraćaja uz upotrebu propisne zimske opreme.

Odlukom Vlade i Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona zabranjen je saobraćaj na području grada Mostara na lokalnim putevima i ulicama (osim za vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne i gorske službe spašavanja te za interventna vozila).

Za saobraćaj su zatvoreni granični prijelazi Deleuša, Klobuk i Hum. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj za teretna vozila zatvoren je GP Doljani. Na ostalim graničnim prijelazima saobraća se bez dužih zastoja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Uredno snabdijevanje strujom

Svi potrošači Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH su uredno snabdjeveni električnom energijom.

Interventne ekipe JP EPBiH su i dalje u pripravnosti kako bi pravovremeno reagovale u slučaju kvarova, saopćeno je u nedjelju iz Službe za komunikacije JP EPBiH.