BiH
0

Smrtonosni napad na italijanske snage u Iraku

Klix.ba
Reakcije, osude i kritike zbog pogibije italijanskih vojnika u Iraku stižu iz cijelog svijeta.

Italijanski premijer Silvio Berlusconi je kazao da ovaj smrtonosni napad na italijanske snage u policijskoj stanici u Iraku neće zastrašiti njegovu zemlju.

U izdatom saopštenju italijanski lider je kazao da ovakve akcije neće poniziti njegovu zemlju niti je odvratiti od čvrste odluke da pomogne Iraku u obnovi, izgradnji sopstvene vlasti, sigurnosti i slobode.

Ranije je italijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi nazvao ovaj napad podlim terorističkim činom. Član vodeće opoziciione stranke, Demokrata Pietro Folena, zatražio je povlačenje svih 23 hiljade pripadnika italijanskih snaga iz Iraka.

Predsjednik Bush je izrazio saučešće porodicama žrtava i kazao da je Italija izgubila ponosne sinove u službi slobode i mira. Bush je rekao da cijeni, kako je to nazvao, nepokolebljivo liderstvo premijera Berlusconija, koji je rekao da odbija ustupiti pred terorom.

Britanski premijer Tony Blair je tim povodom kazao da stvarna opasnost od terorizma postoji u Iraku. Generalni sekretar NATO saveza George Robertson je odao počast, kako ih je nazvao, hrabrim italijanskim policajcima koji su se žrtvovali u ime međunarodnog poretka.

U Vaticanu, papa Ivan Pavao Drugi je oštro osudio ovaj napad kao podmukao atak na misiju mira.