Uz suze i molitvu
168

Smiraj na mezarju Stražište: Klanjana kolektivna dženaza u Višegradu za osam nevino ubijenih

E. A.
Foto: E.A./Klix.ba
Potresno je danas bilo u Višegradu. Uz suze i molitvu konačni smiraj na mezarju Stražište u Višegradu danas su pronašle žrtve monstruoznih zločina počinjenih u ovom gradu tokom 1992.godine.
Nakon što je u Carevoj džamiji u Višegradu klanjana kolektivna dženaza na mezarju Stražište obavljen je ukop posmrtnih ostatak osam žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Oni su ubijeni 1992. godine u Višegradu, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području Višegrada, Srebrenice i Žepe.

Najmlađa žrtva koja je pronašla smiraj je Munevera Šabanija koja je imala svega 22 godine, kada je ubijena 1992. godine. Osim nje na Stražištu su sahranjene još dvije žene, Asima Tvrtković rođena 1952. godine čiji su posmrtni ostaci pronađeni prilikom ekshumacije 2010. godine na Stražištu i Hana Mujezinović (1941) čiji su posmrtni ostaci ekshumirani šesnaest godina kasnije na lokalitetu Sjedače u Srebrenici.

Nakon trideset godina na Stražištu su ukopani braća Senad i Hajdar Jašarević, ekshumirani na različitim lokacijama osam odnosno deset godina nakon smrti. Kada je ubijen u Rogatici Hajdar je imao 28 godina, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Slap u Žepi koja je otkrivena 2000. godine. Posmrtne ostatke njegovog starijeg brata 36-godišnjeg Senada koji je ubijen u Višegradu pronašli su u Gornjoj Crnči.

Na Stražištu je danas sahranjen i Hasib Nuhanović (1954) godine čiji su ostaci ekshumirani u julu prošle godine u Gornjoj Crnči te Osman Ribac, rođen (1932) ekshumiran u Stražištu 2010. godine.

Najstarija žrtva ukopana danas je Amir Omerović koji je u momentu likvidacije imao 62 godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 30 godina kasnije, na lokalitetu Gornja Crnča u Višegradu.

Višegrad je danas bio podsjetnik na stravične zločine počinjenje na tlu Evrope 1992.godine među kojima su najmonstruozniji "žive lomače" Bikavac i Pionirska.

Poruka iz Višegrada danas je da se pronađu kosti ubijenih bošnjačkih civila, zločinci privredu pravdi, te svako negiranje zločina adekvatno kazni.