Duvnjak ne odustaje
0

'Smanjiti primanja svim federalnim zastupnicima'

FENA
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak izjavio je danas u razgovoru za Fenu da je razočaran cjelokupnim odnosom izvršne i zakonodavne vlasti Federacije BiH prema njegovoj inicijativi za smanjenje primanja federalnih zvaničnika.

Duvnjak, zastupnik SDA iz Zenice, rekao je da je očekivao od kolega parlamentaraca koji su po svom znanju i iskustvu ispred njega da mu pomognu da njegovu incijativu, čak i ako je imala određene tehničke propuste, poprave i pomognu da dobije podršku na sjednici Predstavničkog doma. Također se ne slaže sa stavom Vlade FBiH da on kao zastupnik nema pravo predložiti izmjene bilo kojeg zakona.

  • Oni koji nisu suštinski za ovaj prijedlog, hvataju se za formalna pitanja, kazao je on, komentirajući stav Zakonodavno-pravne komisije i svih kolega koji su svojim primjedbama na formalne stvari faktički uskratili podršku inicijativi.

Međutim, najavio je da će se potruditi da ova inicijativa ne propadne nakon negativnih mišljenja Zakonodavno-pravne komisije Parlamenta FBiH i Vlade FBiH.

  • Potrudit ću se da uskoro, uvažavajući sve primjedbe formalne prirode, predložim novi zakon čije će odredbe značiti redukciju materijalnih prava i smanjenje ukupnih primanja parlamentaraca, rekao je Duvnjak.

Jedino u slučaju da se u međuvremenu nekom drugom odlukom ili mjerom smanje visokoga primanja, Duvnjak je spreman povući svoj prijedlolg iz procedure.

  • Suština moje inicijative je da pokažemo spremnost da mi kao predstavnici naroda dijelimo njegovu sudbinu u vrijeme ekonomske krize, rekao je Feni federalni zastupnik Jasmin Duvnjak.