Najveći hrišćanski praznik
385

Služene vaskršnje liturgije u gradovima širom BiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Liturgija u Banjoj Luci (Foto: Srna)
Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je noćas svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Osim u Banjoj Luci, vaskršnje liturgije su služene i u ostalim gradovima BiH.

Episkop Jefrem je poručio da je Hristos vaskrsao da bi i ljudi bili saučesnici njegovog vaskrsenja.

"Neka radost vaskrsenja Hristivog uđe u svaku hrišćansku krštenu dušu i da svi živimo optimizmom, radošću i nadom da njegova žrtva nije i ne može biti uzaludna", rekao je vladika Jefrem.

Vjernicima je ovom prilikom pročitana i vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja. U svim hramovima i crkvama na području zvorničke opštine jutros su mjesna sveštenstva služila čin vaskrsenja i vaskršnje bogosluženje. U crkvama i hramovima pročitana je vaskršnja poslanice Njegove svetosti srpskog patrijarha Irineja.

   U zvorničkoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja čin vaskrsenja služili su sveštenici Vidoje Lukić, Rade Tešić i Slavenko Tomić, nakon čega su obavili sveti čin pričešća vjernika. Pravoslavni Zvorničani radost Vaskrsa nastavili su obilježavanje u krugu svojih porodica.

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je vaskršenje jutrenje u Sabornom-spomen hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini. Vladika Vasilije rekao je da je najveći praznik crkve Hristovo vaskrsenje i pozdravio sve prisutne sa "Hristos vaskrse, radost donese".

On je svim vjernicima poželio da im srce bude radosno, da niko ne plače, živi koji hodaju zemljom da se raduju, da bližnji ne oplakuju pokojnike.

U svim pravoslavnim crkvama na području opštine Prnjavor jutros su služene svečane liturgije kojima je počelo obilježavanja najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa. Protonamjesnik i starješina crkve Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru Duško Drinić rekao je, pozdravljajući okupljene vjernike tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse", da ovaj drevni hrišćanski pozdrav izaziva najuzvišenija osjećanja i duhovnu radost.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije jutros je povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa u Sabornom hramu u Trebinju služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstava Eparhije i uz prisustvo velikog broja vjernika.

   "Vaskrs treba da bude vaskrs svega, prvenstveno naših srca i života, jer je Hristos vaskrsao da mi ne bi bili mrtvi i da ne bismo bili umrtvljeni sopstvenim grijesima nego da se obnovimo i da živimo i sada i uvijek do vijekove vijekova", poručio je vladika Grigorije.

Ukrajinski vjernici sa područja opštine Prnjavor jutros su prisustvovali Svetoj liturgiji u crkvi Preobraženja Gospodnjeg i tako počeli obilježavanje dana Hristovog vaskrsenja. Protojerej ukrajinske crkve Petar Sitnik kaže da slaviti Uskrs znači slaviti život koji nema kraja, život vječni u zajedništvu sa svetim Trojstvom, Bogorodicom i svim svetima.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Starješina Sabornog hrama jerej Borislav Livopoljac pročitao je Vaskršnju poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej poručio je u Vaskršnjoj poslanici pravoslavnim vjernicima da zdravo i trezveno paze na događaje i vrijeme u kome žive, te da razlikuju dobro od zla, privremeno od vječnog, nepropadljivo od propadljivog.

Nakon liturgije pričestio se veliki broj vjernika kojima su tradicionalno dijeljena crvena vaskršnja jaja. Na liturgiji je pjevalo Srpsko pjevačko društvo "Sloga" iz Sarajeva pod dirigentskim rukovođenjem đakona Duška Sandića.

Srpska pravoslavna crkva sutra obilježava drugi dan Vaskrsa - Vaskršnji ponedjeljak. U srpskom narodu naziva se još i Pobusani ponedjeljak zbog običaja da se na taj dan odlazi na groblja i okopova trava i grumenje.