Kantonalni sud u Bihaću
0

Slučaj Tadić i ostali: Optuženi negirali krivicu za zločine

Sarajevo-x.com
Petorica optuženih za zločine nad civilima u septembru 1992. godine negirali su krivicu pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Jovica Tadić, Zoran Tadić, Zoran Berga, Željko Babić i Goran Mihajlović izjavili su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj tački optužnice kojom ih Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u septembru 1992. na području Orašca (općina Bihać).

Na teret im se stavlja da su, kao pripadnici vojske i policije Republike Srpske (RS), u mjestu Duljci i Orašac ubili 25 civila bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo USK-a tereti Zorana Tadića, Zorana Bergu, Gorana Mihajilovića i Željka Babića da su 23. septembra 1992. u zaseoku Mešići (selo Orašac) ubili Safiju i Ibrahima Mešića, Minu Hrnjicu i Havu Mešić.

Jovica i Zoran Tadić, Zoran Berga i Željko Babić terete se i da su istog dana, u popodnevnim satima, u mjestu Duljci ubili više civila bošnjačke nacionalnosti koji su se nalazili na radnoj obavezi branja šljiva.

Zoranu Tadiću i Željku Babić na teret se stavlja da su tog dana učestvovali u ubistvima većeg broja civila u zaseoku Kosa-Rajnovci, gdje su ubili Ramu Alivuka i njegovu suprugu Kadu.

Goran Mihajilović tereti se još i da je sam krajem septembra 1992. u prijepodnevnim satima u mjestu Lončić (selo Orašac) ubio Šaćira Mešića.

Na ročištu o izjašnjenju o krivnji, branitelji optuženih izjasnili su se da trenutno nemaju prijedloge dokaza koje planiraju izvesti, te da će ih naknadno dostaviti Sudu.

Tužilaštvo USK-a optužnicu je podiglo 30. novembra prošle godine, a optuženi se nalaze u pritvoru.