MVP BiH
0

Slučaj "Haag" pokrenuo val revizija?

Sarajevo-x.com
Akcija u MVP-u: podići kvalitet rada i stati ukraj nesavjesnom i nestručnom poslovanju.

Nakon što je utvrđeno da se u pojedinim diplomatsko-konzularnim predstavništvima radi nesavjesno i nezakonito, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH najavljuju dalje angažovanje Odjeljenja za reviziju, saznaje Sarajevo-x.com.

Naime, nakon posjete Ambasadi BiH u Holandiji, pri čemu je utvrđeno da poslovanje nije u skladu s normama i zakonima, te da postoje osnovane sumnje da će se pored organa BiH, tamošnjim radnjama, angažmanom bivšeg ambasadora Željka Jerkića, sadašnje ambasadorice Mirande Sidran-Kamišalić i još nekih lica, pozabaviti i holandska policija, najavljene su i posjete drugim predstavništvima i ambasadama za koje postoje slične indicije.

Zadovoljenje kriterija

Na tom spisku su Ambasade BiH u Kairu, Istanbulu, Rimu i New Yorku, a nije isključeno da se i u ostalim ambasadama provede revizija i kontrola poslovanja, u cilju podizanja kvaliteta i stručnosti, kao i reorganizacije djelovanja.

Zahtjevi iz Bruxellesa, zadovoljenje Mape puta i ukidanje bezviznog režima doveli su MVP u poziciju da preispita kako propuste u unutrašnjoj organizaciji, tako i opstrukcije na državnom nivou koje su spomenute u nedavnom izvještaju State Departmenta.

Što se tiče nacionalne zastupljenosti, od 475 stalno zaposlenih u MVP-u (odlukom Vijeća ministara dozvoljeno je da ih bude 520), trenutno radi oko 40% Bošnjaka, 35% Srba i 17% Hrvata, što u dobroj mjeri odgovara popisu iz 1991. godine.

Pozitivan pomak

U toku je trenutno i restruktuiranje kadrova koji su radili po ugovoru o djelu jer je jedan broj zaposlenih penzionisan u posljednjih dvanaest mjeseci, a naš izvor tvrdi da će transparentnost i podizanje kvaliteta rada biti osnovni ciljevi ove akcije, koja bi trebala rezultirati ukidanju prakse da su se na diplomatska mjesta dosad uglavnom postavljali kadrovi prema stranačkoj pripadnosti i privatnim interesima, a ne prema stručnosti i sposobnostima.

U moru loše politike ova inicijativa zvuči kao rijedak pozitivan pomak: ciljevi ove akcije su da se na diplomatska mjesta postavljaju osposobljeni i stručni diplomatski kadrovi koji će uspješno odgovoriti zahtjevima diplomatskog rada u savremenoj međunarodnoj politici , te afirmisanje i potvrđivanje osobnih kvaliteta bosanskohercegovačkih diplomata. Sudeći prema odlučnosti i transparentnosti kojom se želi ići u tom pravcu, posebno u situaciji kad se opstruira rad državnih institucija, u općem je interesu da akcija u potpunosti uspije.