Nebojša Radmanović
0

"Slučaj 'Dobrovoljačka' se trebao i ranije riješiti"

FENA
Izjave koje smo mogli čuti posljednjih dana povodom raspisivanja potjernica za osumnjičenima za ratne zločine u slučaju "Dobrovoljačka“ predstavljaju pokušaj zaštite odgovornih i sprječavanje utvrđivanja istine, ocijenio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

On u svojoj izjavi pita šta u stvari znače izjave da je u pitanju "narušavanje dobrosusjedskih odnosa“, "realizacija ratnih ciljeva“, "politički motivisano postupanje“, "narušavanje integriteta institucija BiH“ i slično?.

Njegov je stav da se radi zapravo o zamagljivanju suštine stvari, a suština je da je u "Dobrovoljačkoj“ počinjen brutalan zločin u kojem su ubijena 42, a ranjena 73 pripadnika JNA i da do današnjeg dana za to niko nije odgovarao.

"Nažalost, nisam čuo da je neko od autora ovih izjava zatražio kažnjavanje počinilaca. Umjesto toga pričaju se priče oko nadležnosti i nekakvoj zloj namjeri koja stoji iza svega, a čija je svrha u stvari prikrivanje zločina", navodi Radmanović u svojoj izjavi.

On ističe kako se pitanje nadležnosti uopšte ne bi ni postavljalo da je ovaj slučaj rješen kad je to trebalo, te pita ko je to sve ove godine sprječavao Tužilaštvo BiH da pokrene proceduru i kazni odgovorne.

Također, kad je u pitanju nalog ministra za povlačenje potjernica, Radmanović pita "gdje to u demokratskim državama, a i mi pretendujemo da budemo jedna od takvih, pojedinac odlučuje o tome".

"Koliko znam, u demokratskim društvima odluku o raspisivanju i povlačenju potjernica donosi sud. Ministar je, međutim, sebi dao za pravo da to sam čini. Zbog toga ne treba da nas začudi ako uskoro počne i da sudi drugima" navodi Radmanović.

Smatra poražavajućom izjavu da se sve ovo čini kako bi se zaštitili državljani BiH, te pita da li to znači da počinioca zločina treba zaštititi zato što je državljanin BiH, da li ga ta okolnost oslobađa odgovornosti.

Kako naglašava predsjedavajući bh. Predsjedništva, onaj ko je počinio zločin bi trebao odgovarati bez obzira na to kako se zove, gdje je rođen i čiji je državljanin. Valjda je to suština.

"Smatram da sve ovo nije dobro ni za koga u BiH. Političari treba da rade svoj posao, a ne da daju neodgovorne izjave koje predstavljaju političke pritiske na pravosudne organe i dodatno zaoštravaju političke prilike. To nam, zaista, sada ne treba", mišljenje je Radmanovića.

On poziva sve odgovorne da prestanu sa politizacijom ovog slučaja i sa podizanjem tenzija, te da pravosudnim organima dopuste da rade svoj posao.

Smatra da do ove situacije nije trebalo doći i ne bi ni došlo da je postupano pravovremeno. Ističe kako rešenje treba tražiti u direktnoj komunikaciji i saradnji Tužilaštava BiH i Srbije kako bi se ubuduće izbjegli nesporazumi i ostvario osnovni cilj.

A cilj svih u BiH, navodi Radmanović, mora da bude kažnjavanje odgovornih za ratne zločine, ali ne selektivno, u zavisnosti od toga kom narodu pripadaju počinioci, već svih bez izuzetka.