BiH
13

Slijepe osobe u BiH teško dolaze do informacija: Mobitel glavni uređaj za "čitanje" medija

Piše: M. N.
Moderni mediji najviše se baziraju na dijeljenje informacija slikom i tekstom, što otežava informisanje osobama koje imaju problema s vidom. Prema nezvaničnoj statistici, u BiH živi blizu 5.000 slijepih osoba.

U razgovoru s pripadnicima ove kategorije društva saznali smo da se najčešće informišu putem radija ili televizije, ali kako je vremenom televizija preuzela formate izvještavanja koji podrazumijevaju tekst i sliku, taj medij sve manje koriste. S obzirom na ekspanziju novih medija koji također podrazumijevaju fotografiju i tekst, slijepi su se morali snaći kako bi bili upućeni u dešavanja bitna za njih u BiH.

"Slijepi se trude da sve više koriste internet, jer je najbrže sredstvo informisanja, ali za to moraju imati odgovarajuću aplikaciju i kompjuterske programe koji su adaptirani za slijepe. Neke web stranice nisu pristupačne slijepima, pa se snalaze i pomažu jedni druge kako mogu", rekao je za Klix.ba Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih KS.

Zvučni časopisi

Ističe kako u našoj zemlji nemaju časopis na Brajevom pismu, ali imaju četiri zvučna časopisa, no njihova proizvodnja zavisi od projekata.

"Pokrenuta je akcija da se web stranice prilagode slijepima, ali još nije realizirana. Slijepima je oprema teško pristupačna i skupa je, a nije uvrštena u opremu za pomoć, uvršteni su samo bijeli štap i toplomjer, a u drugim kantonima je i gore te ništa ne mogu kupiti", rekao je Zuko.

Amir Mujezin je slijepi informatičar i telefonista koji radi u JU Hitna medicinska pomoć KS. Redovno se informiše putem interneta, odnosno putem svog mobitela na kojem ima aplikacije regionalnih i svjetskih medija. Kada je riječ o BiH, informiše se putem aplikacije Klix.ba.

"Pratim dugo portal Klix i najviše nam odgovara jer je stabilan programski. Za čitanje je potrebno da imate iPhone i program VoiceOver koji iščitava sadržaje, a vi upravljate palcem. Program iščitava pasus po pasus. Android također ima program, ali on nije stabilan i često se ruši te je komplikovaniji. No, ne mogu svi kupiti ove uređaje", kazao je Mujezin.

Klix.ba aplikacija

Ističe kako format portala Klix.ba odgovara slijepima jer su im svi vezani članci "nadohvat ruke" i s jednog na drugi tekst prelaze prstom uz pomoć aplikacija.

"Sve radim prstom, a čitanje ide brzo, tako da se u kratkom periodu informišem. Klixova aplikacija ne pada kao što je slučaj kod drugih medija i kodovi koji se koriste omogućavaju aplikaciji za čitanje da lakše iščita sadržaje", kazao je Mujezin.

Postoje i drugi programi poput Daisy Playera, koje slijepi koriste za čitanje knjiga. Mujezin ističe kako je spor, ali kvalitetan jer nudi opcije različitih jezika, čitanje pasusa, kao i zakazivanje vremena kada želite da se upali i od koje stranice da krene čitati.

"Ima dosta pomagala, ali veoma su skupa i većina slijepih ih ne može priuštiti. Zbog toga ih se većina i dalje informiše putem radija, što je ograničavajuće", rekao je.

Vezani članci