Formiranje vlasti
0

Slijedi serija sastanaka lidera stranaka u BiH

SRNA
Lideri političkih partija koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH dogovorili su danas održavanje serije bilateralnih sastanaka do novog sastanka u Brčkom 26. septembra, na kojima će biti približeni stavovi o formiranju vlasti na državnom nivou, te usaglašeni detalji o tri dogovorena pitanja neophodna za dalji napredak BiH u evropskim integracijama.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da očekuje brzo rješavanje pitanja popisa o kome bi narednih dana trebalo usaglasiti nekoliko tehničkih detalja, pitanja sistema državne pomoći o kome su danas, takođe, načinjeni značajni pomaci, te presude "Sejdić-Finci" za šta je dogovoreno formiranje parlamentarne komisije na državnom nivou.

"To bi do kraja godine omogućilo apliciranje BiH za kandidatski status u EU", istakao je Dodik.

Kada je riječ o vojnoj imovini, prema Dodikovim riječima, istovremeno treba ući i u rješavanje kompletne državne imovine, ali u cijeli proces treba uključiti i mjerodavne stručnjake.

Lider SDS-a Mladen Bosić istakao je da je danas postignut visok nivo saglasnosti o pitanjima EU, te da očekuje da će 90 odsto toga biti riješeno na narednom sastanku u Brčkom.

Bosić je istakao da u formiranju Savjeta ministara još nema nikavih pomaka, te da jedino što nije sporno jesu četiri ministarska mjesta koja pripadaju Srbima.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija očekuje da do kraja septembra politički lideri postignu sporazum sa preciziranim detaljima o zakonu o popisu stanovništva, zakonu o državnoj pomoći, vojnoj imovini, te presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", ali i o sazivu novog Savjeta ministara BiH.
On je dodao da će u narednih par dana biti otvoreni razgovori i o spornim IPA fondovima EU.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je danas postignut zavidan nivo saglasnosti o problemima  koji se tiču evropskog puta BiH. 

"Iskreno i otvoreno se razgovaralo o EU paketu u odnosu na dvije-tri prethodne godine", rekao je Čović, dodajući da se danas došlo bliže za 10 odsto rješenjima u odosu na sastanak u Mostaru.