Najavio Vranić
0

Slijedi pojačan inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata u Sarajevu

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić upozorio je danas sve ugostitelje da će biti pojačan inspekcijski nadzor nakon što je evidentno kršenje naredbi o dozvoljenom broju osoba unutar objekata.
Primjetili smo da se nakon popuštanja mjera unutar ugostiteljskih objekata krše mjere tako da ćemo pojačati inspekcijski nadzor prema svim ugostiteljskim objektima, pogotovo zatvorenog tipa. Najavljujem to ugostiteljima i molim ih da se pridržavaju svih propisanih mjera kako ne bi ponovo došlo do eskalacije novozaraženih", poručio je.

Kako je Klix.ba pisao proteklog vikenda, u pojedinim sarajevskim ugostiteljskim objektima primjetno je nepoštivanje epidemioloških mjera. To je jasan pokazatelj da bi nadležni trebali reagovati kako opet ne bi bio veliki broj pozitivnih na koronavirus i preminulih.

Napomenimo, prema trenutnim mjerama u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta ne smije biti više od 30 osoba, a na otvorenom prostoru više od 70.

U ugostiteljskim objektima su dozvoljene i svirke uživo, ali s tim da između izvođača i posjetioca mora biti pleksiglas visok više od dva metra. Još je obavezno držati fizičku distancu, nositi zaštitnu masku u zatvorenom prostoru, te omogućiti posjetiteljima dezinfekciju ruku.

S obzirom na prethodno navedeno, nužno je da inspekcije i drugi naldežni češće i više vrše nadzor, jer u suprotnom postoji mogućnost da se znatno poveća broj zaraženih i preminulih od koronavirusa. To se dešavalo nakon svakog dosadašnjeg ublažavanja epidemioloških mjera u BiH.

Razlog za zabrinutost je utoliko veća jer je u Kantonu Sarajevo, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine iznimno mali broj vakcinisanih protiv koronavirusa. Skoro da je sigurno da će eventualno znatno pogoršanje epidemiološke situacije značiti ponovno uvođenje restriktivnih mjera.