BiH
0

Slijedeće sedmice rasprava o optužnici u slučaju "Prlić i ostali"

FENA
Nakon što je okončan dokazni postupak optužbe na suđenju bivšim liderima Herceg-Bosne, Pretresno vijeće Haaškog tribunala od ponedjeljka će saslušavati argumente obje strane nakon čega će donijeti usmenu odluku hoće li, ukoliko ne bude dokaza, donijeti oslobađajuću presudu po bilo kojoj točki optužnice ili će optužnica ostati ista, kazala je glasnogovornica Haaškog tribunala Nerma Jelačić.

Na zakazanoj raspravi po pravilu 98 bis branitelji optuženih će tražiti da se njihovi klijenti oslobode optužbi koje, po njihovom mišljenju, tužitelj nije uspio dokazati. Potom slijedi stanka u suđenju, o čijem trajanju se Pretresno vijeće još uvijek nije izjasnilo, a nakon koje počinje dokazni postupak obrane.

Posljednja dva dana suđenje bivšim liderima Herceg-Bosne bilo je zatvoreno za javnost zbog svjedočenja zaštićenog svjedoka.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006. godine i trajalo je 246 "sudskih" dana ili oko 1.000 sati, budući da zasjedanja traju 4 sata dnevno. Od tog vremena, Tužiteljstvo je na izvođenje svojih dokaza utrošilo 295 sati, tokom kojih je saslušano 145 svjedoka. U dokaze je uvršteno i oko 60 pisanih izjava svjedoka, kao i više od 4.200 različitih dokaznih predmeta.

Bivše lidere bosanskohercegovačkih Hrvata optužnica tereti za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.