Razmatranje ostavke Suljagića
0

Skupština KS danas o imenovanju Fahrudina Oručevića

FENA
Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrat će na sjednici, zakazanoj za srijedu, 29. februara, Prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja Fahrudina Oručevića za ministra obrazovanja, nauke i mladih KS-a.

Prethodno će zastupnici razmatrati Prijedlog odluke o prihvatanju ostavke i razrješenju dužnosti ministra obrazovanja, nauke i mladih KS-a Emira Suljagića, koji je neopozivu ostavku na ovu dužnost podnio 10. februara.

Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS-a ranije je imenovala Oručevića, nakon što je prihvaćena neopoziva ostavka dosadašnjeg ministra Emira Suljagića.

Fahrudin Oručević je redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, kao i predavač na Sarajevo School of Science and Technology. Diplomirao je 1975., a magistrirao 1981. na Elektrotehničkom fakultetu. Doktorirao je na beogradskom Fakultetu rudarstva i geologije 1990. godine.

U njegovoj profesionalnoj biografiji piše da su područja njegovog naučnog interesa informacioni sistemi, kompjuterizacija obrazovnog sistema i zvaničnih institucija, učenje na daljinu i online učenje.

Osim toga, zastupnici bi trebali ponovo odlučivati o Prijedlogu odluke kojom se odobrava prijenos dionica "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo s Vlade Kantona Sarajevo na Vladu Federacije Bosne i Hercegovine te Prijedlog programa javnih investicija KS-a za 2012. - 2014. godinu.

Na dnevnom redu su još i prijedlozi odluka o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja 11 javnih ustanova iz oblasti zdravstva, kao i programi rada 14 ustanova iz oblasti kulture za 2012. godinu.