Podrška Dodiku
72

Skup "Granica postoji" održan u Novom Goraždu, blokada saobraćaja trajala oko 40 minuta

E. A.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Nakon što se već sedmicama organiziraju u različitim gradovima entiteta RS-a čije vlasti ističu da je riječ o protestima podrške institucijama RS-a, iako je svima u BIH jasno da je riječ o protestima podrške lično Miloradu Dodiku novi protesti "Granica postoji" danas u popodnevnim satima su organizirani u Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu.

Na proteste u Donju Sopotnicu prema procjenama stiglo je oko 500 ljudi, iako u Novom Goraždu smatraju da ih je bilo više od 1.000, a stigli su autobusima iz okolnih gradova.

Protestna šetnja tokom koje je blokiran saobraćaj na magistralnom putu M-20 trajala je oko 40-tak minuta, zbog čega su stvorene velike gužve, a kolone automobila čekale su da se okončaju protesti.

Blokadu je zabilježio i Džebrail Bajramović, poslanik u Skupštini BPK Goražde, koji je u ovom periodu putovao prema Sarajevu, a kao i većini onemogućen mu je prolazak.

Skupove na administrativnoj liniji između dva entiteta uglavnom predvode predstavnici zvaničnih institucija i načelnici općina, a današnjem su prisustvovali i načelnici općina Višegrad i Novo Goražde Mladen Đurović i Mila Petković.

"Oni forsiraju proteste, a ne bave se životnim problemima građana. I na protestima u Foči je bilo najviše iz Višegrada, iz firmi šalju ljude, sve su to političke firme, završe s poslom i 'granica', i onda kao nisu oni nego građani izašli. A šta se dešava sa ekonomijom, šta je sa firmama, šta je sa Akva parkom, to se sve seli iz Andrić grada, što je Varda otišla pod stečaj i srušena do temelja, o tome svi šute. Što nema voza u Višegradu cijele sezone, što su obećali zajednički prelaz Srbija-Vardište, a čeka se po dva sata na granici? Što sve odlazi iz Višegrada, što je grijanje 'skočilo' sedam maraka po kvadratu i zato ga neće biti ove godine? Koliko je koštao Aca Lukas pored mosta za sat i po vremena koncerta? To niko neće odgovoriti, ali će izaći na proteste. Prostetima će zavarati i ekonomiju", kaže za Klik.ba jedan od ogorčenih stanovnika Višegrada.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Saznajemo i da je nekima za dolazak na proteste ponuđen novac i to po 60 KM.

Podsjetimo da su prethodno zabranjeni protesti ispred državnog suda i tužilaštva koji su trebali biti održani nakon optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, te da su nakon toga skupovi “Granica postoji” održani u Doboju, Istočnom Starom Gradu, Ribniku, Foči, Oštroj Luci, Vlasenici, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.

Događaj na entitetskoj liniji izazvao je reakcije u Goraždu čiji stanovnici svoju ogorčenost uglavnom izražavaju na društvenim mrežama, kritikujući vlasti RS-a, odnosno SNSD koji organiziranjem ovakvi protesta stvara tenzije među građanima te doprinose da se povratnici u RS osjećaju nesigurno. Reakcije su usmjerene i prema onima koji uredno dolaze na posao i primaju platu u FBIH, ali istovremeno učestvuju na protestima ili ih podržavaju.

Ranije se oglasila i Komisija za boračka pitanja i obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine BPK Goražde, pozivajući na razum građane Bosne i Hercegovine i na NE održavanje protesta na međuentitetskoj administrativnoj liniji u Donjoj Sopotnici, kao i prestanak uznemiravanja povratnika koji žive u blizini administrativne entitetske linije.

"Bokadom saobraćaja na međuentitetskoj administrativnoj liniji krši se Dejtonski mirovni sporazum i sloboda kretanja kao neotuđivo pravo građana Bosne i Hercegovine. Aneksom 1A – Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja Dejtonskog mirovnog sporazuma propisan je potpuno slobodan civilni promet na utvđenim rutama od Goražda do Sarajeva. Istim Aneksom je propisano da su strane Dejtonskog mirovnog sporazuma saglasne da će se prekršitelji navedene obaveze izložiti vojnom pothvatu IFOR (nasljednik EUFOR), uključujući i primjenu potrebne sile radi osiguranja poštovanja navedene obaveze. Pozivamo EUFOR da postupi u skladu sa svojim nadležnostima i omogući nesmetan civilni promet na rutama od Goražda do Sarajeva", saopćili su iz ove komsije.