BiH
355

Školsku godinu djeca iz Dobroševića započet će u novim školskim prostorijama

Klix.ba
Učenici i nastavno osoblje osnovne škole u Dobroševićima od naredne školske godine dobit će i nove školske prostorije, čime će biti riješen dugogodišnji problem nedostatka prostora za odvijanje nastavnog procesa.

Izgradnjom novog objekta uz postojeću školu učenici će dobiti osam novih učionica i osam kabineta, te višenamjenski prostor sa centralnim holom, namijenjen za manifestacije, a koji će se kliznim vratima moći dijeliti u dvije prostorije.

Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom i do sada su završeni svi grubi građevinski radovi, postavljena keramika i sanitarije, a urađene su elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije, kao i grijanje.

Također, postavljena je unutrašnja i vanjska stolarija i urađena fasada na objektu.

"Trenutno se izvode završni unutrašnji zanatski radovi, pripreme za moleraj, stropovi i oblaganje unutrašnjeg stepeništa kamenom. Početkom naredne sedmice započet ćemo i podopolagačke radove, nakon čega će uslijediti finalni radovi", izjavio je šef gradilišta Advan Karić ističući da će radovi biti završeni prije početka nove školske godine.

Novi školski objekat danas su obišli predstavnici Općine Novi Grad zajedno sa predstavnicima izvođača radova, firme ITC. Tokom obilaska rečeno je da će u narednim danima uslijediti vanjsko uređenje prostora oko objekta, kao i spajanje kotlovnice na sistem grijanja u novom objektu.

Škola u Dobroševićima radi u vrlo teškim uslovima zbog nedostatka prostora. Nastava se odvija u tri smjene i u veoma neuslovnim prostorijama. Nakon izgradnje novog objekta uz postojeću školu, taj problem će biti riješen.

U dosadašnje radove utošeno je 1.400.000 KM, a objekat će koštati 2.015.000 KM. Od toga je 800.000 KM osiguralo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a ostatak sredstava Općina Novi Grad zajedno sa donatorom, kuvajtskom firmom ARDH Aljazera. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Općina Novi Grad osigurali su još 150.000 KM za nabavku školske opreme.

S obzirom na to da škola nema fiskulturnu salu, u narednom periodu planirana je izgradnja igrališta i fiskulturne sale.