Ombudsman za djecu RS-a
1

Školska torba preteška, ugrožava se nesmetan rast i razvoj djece

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac predložila je Republičkom pedagoškom zavodu i Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a da, s ciljem preventivnog djelovanja u zaštiti zdravlja učenika, preduzmu neophodne mjere smanjenja težine školske torbe, koje ugrožavaju pravo djeteta na nesmetan rast i razvoj.

Iz institucije Ombudsmana za djecu navode da je preteška školska torba, prije svega, prijetnja zdravlju učenika, te da je istraživanje koje je provela Međunarodna asocijacija doktora medicine iz Bijeljine pokazalo da više od 70 odsto učenika drugog razreda u Srpskoj nosi torbu preko dozvoljene težine od 10 do 15 odsto težine učenika, a da težina školske torbe kod više od 10 posto učenika iznosi i 15 do 20 posto njihove težine.

"Težina školske torbe je problem koji je prepoznat u brojnim zemljama, koje različitim mjerama i konkretnim akcijama, neki su to pitanje i zakonom uredili, preventivno djeluju u zaštiti zdravlja učenika", rekla je Srni ombudsman za djecu RS-a Nada Grahovac.

Ona je istakla da su brojni načini kojima se može uticati na smanjenje težine školske torbe, te se pita - kome je potrebna pernica na "tri sprata", da li je velika sveska u funkciji boljeg obrazovanja, zašto je potrebno da je sveska debelih korica, da li su učeniku na svakom času iz jednog predmeta potrebni i udžbenik i radni list i gramatika, mogu li učenici u školi ostaviti radne listove, na primjer, ili atlase, blokove za likovno i slično.

Grahovčeva je dodala da, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, težina školske torbe ne bi trebala biti veća od 10 posto u odnosu na tjelesnu težinu učenika.

"Iz godine u godinu se povećava obim ne samo obaveznog već i dodatnog materijala koji učenici svakodnevno nose u svojim torbama, tako da su prisutne i situacije da osnovci nose i dvostruko veći 'teret' od dozvoljenog. Dakle, ako je dijete teško 30 kilograma, njegova školska torba ne bi smjela preći težinu od tri kilograma", rekla je Grahovčeva.

Prema njenim riječima, na problem teške školske torbe ukazuju i ljekari koji upozoravaju da rezultati sistematskih pregleda učenika u osnovnim školama najčešće upozoravaju na probleme u vezi sa deformitetom kičme i stopala kod djece koji su, dobrim dijelom, uz nedovoljnu fizičku aktivnost kod djece i nepravilnog držanja, prouzrokovani i težinom školske torbe.

"Danas su gotovo svi saglasni da težina koju djeca nose svakodnevno i godinama na leđima, nije rezultat potreba ni djece ni obrazovnog sistema, već izostanak osjetljivosti za ovaj problem i posebno posljedica koje ono ima na razvoj djeteta", istakla je Grahovčeva.