BiH
0

Škaljić: Reformom Ustava FBiH razriješiti ekonomsku krizu

FENA
Fehim Škaljić
Fehim Škaljić
"Dostignuti stepen priprema za promjene Ustava Federacije BiH" bila je tema današnjeg sastanka rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a završena je prva faza.

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti ambasadora SAD-a u BiH Nicholas Hill, šefica Misije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, te predsjednik Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mahmut Alagić, predstavnici izvršne, sudske i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.

Nosilac Inicijative za promjenu Ustava FBiH predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić je na konferenciji za medije kazao da je završena prva faza, a Ustavna komisija koja je vodila proces prikupila je brojnu dokumentaciju, sačinila radni tekst nacrta Ustava.

Rekao je da je potrebno održati tematsku sjednicu Predstavničkoga doma FBiH na kojoj će se raspravljati a da bi se sačinio materijal koji bi bio predmet rasprave u Parlamentu.

"Javna rasprava mora da bude podrobna i široka i da svi prijedlozi imaju ravnopravan tretman. Cilj je reformom Ustava FBiH stvoriti ambijent za suprotstavljanje krizi, prije svega ekonomskoj, zatim razrješenju pitanja blokada koje postoje u sadašnjoj nedorađenosti i na kraju evropska BiH mora da ima ustav po evropskim ustavnim standardima", kazao je Škaljić.

Alagić je izrazio zadovoljstvo današnjom sjednicom i postignutim uspjehom jer su u ovoj fazi utvrdili mape puta i došli do radnog materijala nacrta teksta Ustava FBiH, a na jučerašnjoj sjednici Ustavne komisije predloženo je održavanje tematske sjednice jer je Predstavnički dom taj koji može da utvrdi tekst nacrta Ustava FBiH.

"Očekujemo da do nove godine da imamo tu sjednicu, a poslije toga taj materijal ide na javnu raspravu koja će otprilike trajati 60 dana", rekao je Alagić i iskazao zadovoljstvo radom ekspertne grupe i prisustvo međunarodne zajednice koje je veoma bitno.

Hill je pohvalio rad Ustavne komisije i siguran je da će veoma teško biti razgovarati o reformi Ustava, ali sve o čemu se bude razgovaralo mora biti u interesu građana Federacije BiH, a za rješavanje problema treba predanost, angažman i kompromis. Očekuje da će debata biti konstruktivna.

S obzirom na to da će se na stolu naći razni prijedlozi, tako i treba da bude u Parlamentu, Hill je naglasio da je ovdje ključno fokusirati se na prijedloge i ideje koji imaju šansu i o kojim se može postići konsenzus i dogovor.

"Ovo nije vrijeme za ubiranje kratkoročnih političkih poena, ovo je vrijeme da se odgovori na poziv građana ovog entiteta, taj poziv je za bolji i kvalitetniji život", kazao je Hill.

Naglasio je da treba na umu imati cilj „Federaciju BiH koja će raditi na boljoj budućnosti, boljoj ekonomskoj situaciji, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti više od 40 posto, mislim da je to najvažnija tema“.

"Usprkos činjenici da je naredna izborna godina, pozivam političke lidere i stranke da po strani ostave uske stranačke interese i da marljivo rade na usvajanju promjena Ustava Federacije BiH", rekao je Hill i pohvalio je rad ekspertne grupe, za njihov ključni doprinos u ovom procesu.

Šefica Misije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey je kazala da je ovo bitno za svakog građanina FBiH, a da građani FBiH mogu biti sretni i zadovoljni da Parlament radi na ovom pitanju, a da će Vijeće Evrope dati podršku Parlamentu FBiH o ovome i sličnim pitanjima.