BiH
0

Škaljić: Historijska zbivanja traže posebnu odgovornost za Srebrenicu

FENA
Fehim Škaljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fehim Škaljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dužnosnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić kazao je za Agenciju FENA da nema precizne informacije o tome zašto su aktivisti Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" pozvani u nedjelju u policijsku stanicu.

Kada je Srebrenica u pitanju, kaže Škaljić, historijska zbivanja i genocid traže od svih subjekata posebnu odgovornost i pozornost za zbivanje u toj općini, jer ono što je u drugim uvjetima normalno u Srebrenici može biti osjetljivo.

"Lokalne vlasti u Srebrenici, entitetske i državne vlasti moraju Srebrenici posvetiti pažnju na način da se ukaže da je to mjesto u kojem se može živjeti od rada. Želio bih da Srebrenica postane mjesto u koje će mladi dolaziti i raditi", kazao je Škaljić.

Izrazio je nadu da taj prostor može postati mjesto ekonomskog uspjeha te je apelirao na sve subjekte da pomognu oko Srebrenice kako bi postala dio ekonomske zbilje.

Kazao je i da ukoliko je poziv za privođenje aktivista GI "Glasaću za Srebrenicu" imalo političku pozadinu onda je to nedopustivo iako zahtjev tužilaštva nije vidio te ga u tom smislu ne može ni adekvatno komentirati.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića u ponedjeljak pozvalo Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu "Glasaću za Srebrenicu" koja je tokom proteklih mjeseci organiziranim akcijama animirala hiljade ljudi da se prijave u ovom gradu i glasaju.