BiH
0

Sjednica o slučaju Bešlagić prekinuta nakon što su je napustili poslanici SNSD-a

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su poslanici trebali raspravljati o slučaju nedavnog hapšenja državnog poslanika Selima Bešlagića prekinuta je nakon što su sjednicu napustili poslanici SNSD-a.

Sjednica je počela jutros raspravom o tome da li je prilikom njenog sazivanja prekršen Poslovnik o radu Predstavničkog doma.

Stranke iz RS-a su stava da je predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić grubo prekršio Poslovnik o radu ovoga doma, jer prilkom sazivanja sjednice nije dobio saglasnost zamjenika Milorada Živkovića i nekih članova proširenog kolegija ovoga doma.

Predsjednik kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić ustvrdio je kako slučaj hapšenja Bešlagića nije zahtijevao hitno sazivanje sjednice, te da su poslanici ove stranke spremni na raspravu o ovom pitanju na redovnom zasjedanju.

SNSD također zamjera predsjedavajućem Belkiću i SDP-u na čiju je inicijativu sazvana sjednica na nedosljednosti.

Naime, ističu kako je i ranije bilo slučajeva hapšenja bh. zvaničnika koji nisu proizveli bilo kakvu reakciju državnog parlamenta.

Iz istih razloga na vanrednu sjednicu Predstavničkog doma nisu došli ni poslanici Srpske demokratske stranke.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić pojasnio je da je sjednicu sazvao prema vlastitoj odluci, smatrajući kako ovaj slučaj ima opći značaj u BiH i da javnost s pravom očekuje reakciju državnih organa.

Sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a predsjedavajući Belkić je odredio pauzu u trajanju od sat vremena kako bi pokušao sa šefovima klubova stranaka dogovoriti njen nastavak.