BiH
0

Sjednica koja bi mogla okončati krizu u BiH

Sarajevo-x.com
Zajednički kolegiji oba Doma Parlamenta BiH na današnjoj sjednici će pokušati usaglasiti izmjene Poslovnika o radu koje je tražio visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, a čime bi se otvorio proces imenovanja Vijeća ministara BiH.

Podršku izmjenama i dopunama Poslovnika o radu, koje je predložio Kolegij, dat će SNSD, HDZ BiH i HDZ 1990. Prijedlogu se protive SDA i SDP BiH te SDS. Odgovor SBiH je neizvjestan.

Uprkos tome što je član Kolegija Beriz Belkić podržao predložene izmjene Poslovnika, nije izvjesno da li će podršku ovakvim izmjenama dati i ostali zastupnici iz Stranke za BiH.

Beriz Belkić, dopredsjedavajući Predstavničkog doma potvrdio da je dio inicijative za izmjene poslovnika Zastupničkog doma PSBiH, prenijela je FENA.

"To je inicijativa Zastupničkog doma i ona je pokušaj da se otvori proces dogovaranja u parlamentu, što na neki način od nas očekuju i javnost i visoki predstavnik na temelju pisma od 19. oktobra u kome je dostavio mogući prijedlog izmjena i dopuna u parlament, stvarajući uvjete i mogućnost da parlament taj posao sam ovdje uradi“, kazao je Belkić.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je u subotu da će predstavnici te stranke otići u opoziciju ukoliko visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nametne poslovnik o radu oba doma državnog parlamenta.

"Ukoliko bi Lajčak nametnuo poslovnik o radu Parlamenta BiH to bi značilo da nema rukovodstva parlamenta i da će institucije na nivou BiH imati probleme jer će SNSD biti opozicija. A onda oni neka rade šta god hoće“, kazao je Dodik u novinarima u Banjoj Luci. Istakao je da je potrebno da se usvoji poslovnik koji je usaglasio kolegij Parlamentarne skupštine BiH.