Tokom opsade Sarajeva
634

Sjećanje na ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike, prošlo je 27 tužnih godina

A. B.
Adis Mujal, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić su učenici koji su tog kobnog dana stradali s učiteljicom (Foto: T. S./Klix.ba)
Adis Mujal, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić su učenici koji su tog kobnog dana stradali s učiteljicom (Foto: T. S./Klix.ba)
Prije 27 godina, granata ispaljena s položaja Vojske RS-a iz pravca sarajevskog naselja Nedžarića ubila je učiteljicu Fatimu Gunić i njena tri učenika dok ih je 23 lakše i teže povrijeđeno.

Tog tragičnog dana 1993. godine, učiteljica Fatima Gunić je držala čas bosanskog jezika svojim učenicima u improvizovanoj prostoriji.

Adis Mujal, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić su učenici koji su tog kobnog dana stradali zajedno s učiteljicom Fatimom Gunić.

Njihovi snovi, planovi i budućnost tada su naglo prekinuti, a da se to nije desilo danas bi bili izgrađene ličnosti, neki od njih bi imali porodicu, radili na karijeri i jednostavno živjeli život.

Adis i Vedad bi danas imali 36 godina, a Feđa koji je tada bio prvi razred napunio bi 34 ove godine.

Svake godine na današnji dan porodice žrtava, prijatelji, članovi udruženja i delegacija Vlade KS posjete spomen-obilježje na Alipašinom Polju u Sarajevu koje je podignuto u znak sjećanja na stradanje učiteljice i njenih učenika.

Ta tradicija nije bila prekinuta ni danas, a nakon polaganja cvijeća, svečano je otvorena spomen soba u znak sjećanja na stradalu učiteljicu i njene učenike.

Bol porodica stradalih nikada nije prošao i tome se svjedoči na svakom ovom okupljanju na kojem poruče da godine ni na trenutak nisu mogle ublažiti sjećanje na taj tragični događaj.

Ranije je otac poginulog Adisa pričao sa suzama u očima kako nikada neće zaboraviti onaj trenutak kada je nakon stradanja pronašao sina. Kako je kazao te scene nikada neće biti izbrisane iz sjećanja.

U čast požrtvovanosti nauci i pedagoškom pristupu djeci i tokom rata, osnovna škola na Alipašinom Polju je dobila naziv po učiteljici Fatimi Gunić. Na taj način će se njen lik i djelo sačuvati od zaborava jer će se generacijama učenika pričati o njoj.

Najveću kaznu za ratne zločine počinjene tokom četiri godine granatiranja Sarajeva, Haški tribunal je odredio komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislavu Galiću.