Sjećanje i dalje živi
170

Obilježeno 29 godina od ubistva učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika

S. Š.
Gradonačelnica Karić na obilježavanju godišnjice ubistva Fatime Gunić i njenih učenika (Facebook)
Gradonačelnica Karić na obilježavanju godišnjice ubistva Fatime Gunić i njenih učenika (Facebook)
Prije 29 godina, granata ispaljena s položaja Vojske RS-a iz pravca sarajevskog naselja Nedžarića ubila je učiteljicu Fatimu Gunić i njena tri učenika dok ih je 23 lakše i teže povrijeđeno.

Od agresorske granate, tog 9. novembra 1993. godine, ubijena je učiteljica Gunić i njeno troje učenika - Adis Mujala, Vedad Mujkanović i Feđa Salkića.

Agresorska granata ispaljena sa položaja iz pravca Nedžarića, pogodila je prostorije u kojima se održavala nastava.

Njihovi snovi, planovi i budućnost tada su naglo prekinuti, a da se to nije desilo danas bi bili izgrađene ličnosti, neki od njih bi imali porodicu, radili na karijeri i jednostavno živjeli život.

Adis i Vedad bi danas imali 38 godina, a Feđa koji je tada bio prvi razred napunio bi 36 ove godine.

Svake godine na današnji dan porodice žrtava, prijatelji, članovi udruženja i delegacija Vlade KS posjete spomen-obilježje na Alipašinom Polju u Sarajevu koje je podignuto u znak sjećanja na stradanje učiteljice i njenih učenika.

Danas je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić obišla spomen-obilježje učiteljici i učenicima "duboko se saosjećajući sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije, svoju djecu".

"Moramo se boriti znanjem jer je ono moć i ulagati u bolje uslove i budućnost naše djece", napisala je Karić na svom Facebooku.