U četvrtak
54

Situacija i problemi na BHRT-u stigli i do državnog nivoa, zasjedat će Komisija za komunikacije

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon brojnih sastanaka političkih zvaničnika i predstavnika javnog servisa u BiH, situacija na BHRT-u razmatrat će i Komisija za saobraćaj i komunikacije BiH.
Sjednica će se prema najavi održati 18. januara u 13 sati. U najavi sjednice naznačen je također dopis koji je Parlamentu i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH uputio BHRT i to još 26. decembra 2023. godine.

"RTRS u potpunosti ignoriše zakonsku obaveznu raspodjelu prihoda od prikupljene RTV takse i od sredine 2017. godine na račun BHRT-a nije uplatio ni jednu KM. RTV taksa u FBiH naplaćuje se samo na prostoru na kojem Elektroprivreda BiH vrši naplatu isporučene električne energije. BHRT se tako našao u makazama nepoštivanja Zakona o javnom RTV sistemu u BiH, s jedne, i ignorantskog odnosa vlasti, s druge strane", poručili su u dopisu.

Zahtjev za održavanjem sjednice Komisije uputili su zastupnici Šemsudin Mehmedović, Edin Ramić, Jasmin Emrić i Milan Dunović.

Nešto ranije, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u pozvao je na potpisivanje ugovora o prikupljanju i raspodjeli RTV takse koji će omogućiti finansijski stabilan Javni servis BiH i ispunjavanje radničkih zahtjeva.

Oni, kako su saopćili, imaju četiri zahtjeva te traže povećanje plate i toplog obroka, uplaćivanje doprinosa, poboljšanje uvjeta rada i donošenje pravednije sistematizacije radnih mjesta.

"Kao državni medijski servis svih građana u odbrani svojih radnih mjesta i egzistencije svojih porodica nećemo stati. Tražimo hitne i konkrente aktivnosti svih političkih subjekata koji mogu pomoći u rješavanju problema državnog javnog servisa", navode u saopćenju.

Kažu da je Upravni odbor sindikata u stalnom zasjedanju te su u konsultaciji sa pravnim savjetnikom.

"Poduzet ćemo sve mjere koje su nam na raspolaganju u skladu sa zakonom. Odbijamo da budemo predmet manipulacija Poslovodstva RTV FBiH i pozivamo sve na razumno djelovanje u cilju opstanka Javnog servisa BiH", ističe se u saopćenju koje potpisuje Merima Kurtović Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.