CCI u Brčkom
0

Siromašnim dio novca od igara na sreću

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su danas vlasti u Brčko distriktu da hitno donesu Zakon o igrama na sreću, u kojem će biti sadržana inicijativa ove organizacije da se dio novčanih sredstava prikupljenih po tom osnovu usmjeri na finansiranje socijalno najugroženijih kategorija stanovništva.

Projekt menadžer CCI-a Adis Arapović rekao je da su entitetski parlamenti već usvojili zakone o igrama na sreću koji u potpunosti zadovoljavaju ovaj osnovni kriterijum i omogućavaju stabilnu i trajnu pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.

"Stoga pozivamo i vlasti u distriktu da političke igre zamijene konkretnim radom na rješavanju socijalnih problema", rekao je Arapović na konferenciji za novinare u Brčkom.

On je dodao da političke različitosti "ne bi smjele stajati na putu socijalne osjetljivosti" i istakao da, nakon adekvatnog djelovanja Vlade Brčko distrikta, najveću odgovornost za usvajanje zakona imaju poslanici u brčanskoj skupštini.

Gradonačelnik Distrikta Dragan Pajić rekao je na konferenciji za novinare da je nakon povlačenja prvog prijedloga zakona o igrama na sreću, urađen i drugi koji će poslanici najvjerovatnije razmatrati na prvom redovnom zasjedanju nakon godišnjih odmora.