BiH
145

Bučni protest radnika GRAS-a završen, sve oči uprte u sutrašnji sastanak

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Drugi dan protesta radnika GRAS-a (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stotine radnika GRAS-a ponovo je danas tražilo svoja prava ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Za razliku od jučerašnjeg, današnji protest je završen zakazivanjem sastanka predstavnika Vlade i ovog preduzeća. Od razgovora koji bi trebali početi sutra u 8 sati puno se očekuje.

"Iz firme su nam javili da je stigao poziv na sastanak. Naravno da ćemo prisustvovati. Mi ih već pet dana molimo za sastanak, govorimo da smo za razgovor, da nismo teroriristi. Mi smo građani ovog kantona, mi smo borci ovog kantona i mi smo sačuvali ovu zgradu gdje oni sjede", kazao je Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede Gradskog saobraćajnog preduzeća Sarajevo.

Ukoliko sutra ne dođe do dogovora, radnici GRAS-a će stupiti u novi štrajk. Ipak, Himzanija je optimističan.

"Dogovorit ćemo se jer mi smo spremni", poručio je. Na sastanku će tražiti da budu dovedeni u red problemi koji ih godinama tište.

"Pet godina nismo primili bruto platu, već samo dijelove, ne uplaćuju nam kredite, nemamo zdravstveno osiguranje - to će biti osnova", objasnio je Himzanija.

Na pitanje o izboru novog direktora kratko je prokomentarisao da neće prihvatiti da to bude neko ko je doveo firmu u stanje u kojem se danas nalazi.

Današnji protest pred zgradom Vlade bio je izuzetno bučan jer su radnici donijeli zaglušujuće sirene. Kordon ispred radnika danas su napravili zaštitari GRAS-a, a policije je bilo manje nego jučer. Mogle su se vidjeti i zastave BiH i Armije RBiH, a radnici su skandirali "Bosna, Bosna" i "Podrumaši, napolje".