BiH
25

SIPA o slučaju "Pandora": Uhapšeni se bavili kriminalom od momenta uspostavljanja UIO

Piše: E. G.
Kristina Jozić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kristina Jozić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Policijski službenici SIPA-e koji su sinoć počeli akciju kodnog naziva "Pandora" do sada su lišili slobode 40 osoba, a operativnim planom akcije je predviđenjo hapšenje ukupno 54 osobe, precizirala je Kristina Jozić, portparolka Državne agencije i zaštitu.

Kako je od ranije jutros poznato, ove osobe se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranja novca, carinske utaje i utaje poreza.

"Osobe lišene slobode dovode se u vezu sa zloupotrebama prilikom uvoza tekstilnih i drugih roba u BiH. Više osoba se sumnjiči da su od momenta uspostave Uprave za indirektno oporezivanje BiH do danas u saradnji sa pojedinim sadašnjim i bivšim visokopozicioniranim službenicima UIO-a organizirano vršili krivična djela čime su pojedinim fizičkim i pravnim osobama omogućili monopolistički položaj u trgovini i uvozu tekstilne robe u BiH, a time je budžet BiH oštećen za višemilionske iznose", kazala je Jozić.

Kao što je poznato tokom akcije je lišeno više carisnkih službenika, kao i neki aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici UIO. Među uhapšenima je i Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Nakon operativnih akcija SIPA-e kodnih naziva Boss, Elipsa i Master, ova operativna akcija je najveća u BiH kada je u pitanju borba protiv organiziranog finansijskog kriminala i korupcije", kažu u SIPA-i.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu kažu da su hapšenja rezultirala nakon višegodišnje istrage SIPA-e, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Inače, u SIPA-i je formiran glavni operativni štab akcije "Pandora", a njime rukovadi direktor SIPA-e Goran Zubac, protiv koga je Tužilaštvo BiH nedavno također podiglo optužnicu zbog nesavjesnog rada u službi.

Osobe lišene slobode se privode u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, ali i u regionalne centre Agencije u Tuzli i Banjoj Luci, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada.

Na pitanje novinara da li je zahvaljući nekim svjedočenjima i iskazima Anesa Sadikovića došlo do ovih hapšenja, u SIPA-i i Tužilaštvu BiH nisu mogli govoriti o tome. Sadiković je inače nekrunisani "kralj tekstila" i kineske robe u BiH, koji je u septembru 2012. godine, sa još sedmoro njegovih bliskih rođaka, među kojima i brat Ismet, uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH kodnog naziva "Boss".

Kako smo ranije danas pisali, pored Čauševića, među uhapšenima je i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH. Također, uhapšen je Alija Mašić, šef Carinske ispostave Sarajevo.

O akciji "Pandora" koja je počela sinoć detalje možete vidjeti i ovdje.