Zbog lažnog e-maila
0

SIPA privela Ivana Šušnjara, urednika portala Poskok.info

Klix.ba
Pripadnici Agencije za istragu i zaštite (SIPA) priveli su jutros urednika portala Poskok.info iz Posušja Ivana Šušnjara na informativni razgovor, a iz njegovog doma izuzeli su kompjuter.

Razlog privođenja u prostorije Policijske uprave Posušje, kako javlja Bljesak.info, bio je računarska prevara, a Šušnjar je optužen po članu 395. Kaznenog zakona Federacije BiH.

Službenici SIPA-e su primili kaznenu prijavu protiv Šušnjara u kojoj se navodi da je provalio u e-mail Damira Bećirovića i Amira Ibrovića i poslao mailove Nerkezu Arifhodžiću, ambasadoru BiH u San Marinu.

Šušnjar je to negirao te kazao kako je putem Fake Mailera kreirao e-mail adresu i potom s nje poslao "šaljivi mail" Arifhodžiću u kojem mu Bećirović i Ibrović "čestitaju" na tome što je "preko noći postao Hrvat i time uzurpirao poziciju koja mu po zakonu ne pripada".

Arifhodžić je potom tražio objašnjenje od svojih kolega, a kad su mu rekli da nisu poslali nikakav mail, zaključili su da im je neko provalio u elektronsku poštu.

Šušnjar je službenicima SIPA-e izjavio kako nije ušao u mail Bećirovića i Ibrovića već je samo "u šaljive svrhe iskoristio javno dostupnu uslugu".

Iz SIPA-e je potvrđeno da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u saradnji s pripadnicima MUP-a HNK danas na području Posušja izvršili pretragu stambenog objekta koji koristi Ivan Šušnjar zbog sumnje da je neovlašteno upotrijebio službenu e-mail adresu koju koriste službenici kabineta jednoga od članova Predsjedništva BiH, čime je počino kazneno djelo kompjutersko krivotvorenje.

Prilikom pretrage pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenim kaznenim djelom. Oni će biti dostavljeni Općinskom sudu Široki Brijeg.