Drama u Dalmaciji
86

Dječaka u Hrvatskoj ugrizao poskok, uhvatio se za granu i nije vidio da je na njoj zmija

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Prije pet dana, šestogodišnjeg dječaka Thibautsa iz Belgije je u Nacionalnom parku Paklenica ugrizao poskok dok je šetao s porodicom. Kada su se zaustavili pored rijeke, dječak se uhvatio za granu ne znajući da je tamo bila zmija.

Brzo je nastala borba s vremenom kako bi mu pružili pomoć. Nažalost, na tom mjestu nije bilo mobilnog signala, pa su se morali vratiti na ulaz parka gdje su pronašli stanicu za prvu pomoć.

Zmija je dječaka ugrizla za prst, ali porodica nije bila sigurna je li zmija otrovnica. Dječak se počeo osjećati loše, a nedostatak signala otežavao je kontakt s pomoći. Srećom, otac je odlučio dječaka nositi na ramenima što se pokazalo ključnim za spas njegovog života. Hodanje bi ubrzalo protok krvi i širenje otrova tijelom. Obitelj se vratila do ulaza parka, gdje su ih pripadnici Gorske službe spašavanja i radnici parka prevezli do bolnice.

Majka je fotografirala zmiju, što je kasnije pomoglo u dijagnozi i liječenju. Utvrđeno je da je zmija bila otrovna, a radnici parka nisu ranije susreli dijete koje je ugrizao poskok.

Dječaku je u zadarskoj bolnici ubrizgan protuotrov, ali zbog toga što je bio dijete, ljekarima nije bilo odmah jasno koja je preporučena doza. Roditelji su bili zabrinuti za život svog sina, jer otrov se polako širio prema srcu. Na sreću, dječakov je otac poduzeo hrabar potez donoseći ga do pomoći na vrijeme.

Dječak je potom prebačen u splitsku bolnicu, gdje se trenutno nalazi na intenzivnom odjelu. Njegova porodica se nada skorom povratku u Belgiju, a žele upozoriti druge turiste na opasnosti koje nisu bili svjesni. Naglašavaju da nisu primijetili nikakve znakove upozorenja na prisutnost otrovnih zmija.

Direktorica Nacionalnog parka Paklenica, Natalija Andačić, kazala je da su ugrizi otrovnica izuzetno rijetki. U posljednjih dvadeset godina pamte samo jedan takav slučaj u parku. Radnici parka i HGSS uvijek su spremni pružiti pomoć u takvim situacijama, a saradnja im omogućuje brže i učinkovitije intervencije.