Ministarstvo pravde BiH
0

SIPA preuzela istragu o bjekstvu Simića

SRNA
Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) preuzela je istragu kojom će biti utvrđeno kako je Branko Simić pobjegao iz prostorije za privremeno zadržavanje Suda BiH, rekla je Srni portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Ona je dodala da je činjenica da su vrata bila otključana, te da će se istragom utvrditi da li je riječ o nepažnji policajca ili nešto drugo.

Prema njenim riječima, odmah nakon tog događaja suspendovan je sudski policajac Ilija Šupić, koji je bio zadužen da čuva Simića, jer je utvrđena njegova odgovornost.

Bakićeva je istakla da je za krivično djelo protivzakonito puštanje uhapšenog lica na slobodu, Krivični zakon predvidio kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Portparol Sipe Željka Kujundžić potvrdila je da su pripadnici ove agencije juče preuzeli istragu o ovom slučaju, ali nije mogla iznijeti više detalja o njenom toku.

Branko Simić iz Užica, koji je uhapšen na osnovu potjernice njemačkog Interpola iz Visbadena zbog učestvovanja u pljački draguljarnica u Hamburgu, juče je u ranim jutarnjim časovima pobjegao iz prostorija za privremeno zadržavanje Suda BiH.

Simića su u petak, na graničnom prelazu Bratunac, uhapsili pripadnici Granične policije BiH i predali Tužilaštvu BiH.

Nakon saslušanja, Simić je predat Sudskoj policiji, koja ga je smjestila u prostorije za privremeno zadržavanje Suda BiH.

U ponedjeljak, 11. maja, od 3.30 do 5.00 sati, Simić je pobjegao iz kruga Suda BiH, iskoristivši nepažnju sudskog policajca Šupića, koji je priznao da je zaboravio zaključati vrata ćelije.

Sudska policija je u 5.00 sati primijetila njegov nestanak.