Po evropskim normama
607

Sinoć održano prvo testiranje novog Stadler tramvaja na sarajevskoj pruzi

L. S.
Foto: Adnan Šteta Facebook
Foto: Adnan Šteta Facebook
U Sarajevu je sinoć održano prvo testiranje novih Stadler tramvaja na tramvajskoj pruzi.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta istaknuo je tom prilikom da su ispitali funkcionalnost tramvaja sa infrastrukturom te su podesili informacioni sistem za putnike, koji podrazumijeva glasovne i tekstualne najave stanica.

"Veliki broj ispitivanja je do sada završen, uspješno je obavljena i testna vožnja unutar tramvajskog depoa, a u narednom periodu nastavit će se testiranje različitih komponenti tramvaja kako unutar depoa, tako i na tramvajskoj pruzi", podijelio je Šteta na svom zvaničnom Facebook profilu.

Podsjeća da su tramvaji izrađeni na osnovu evropskih standarda i normi.

"Dok traju ispitivanja i testiranja na tramvajima koji su stigli u Sarajevo, u Poljskoj jedan tramvaj, onaj koji je prvi i napravljen i koji je bio izložen na sajmu, prolazi homologaciju, tako da će svi tramvaji imati certifikat o homologaciji, baš poput tramvaja u državama Evropske unije", naglasio je Šteta.

Podsjeća da kad se završe sva ispitivanja, prilagođavanja i testiranja na jednom, taj sistem će biti prenesen na sve tramvaje i na taj način će više njih biti spremno za puštanje u saobraćaj.

"Raduje me posvećenost svakom detalju, kako bi osim sigurnosti koju ćemo imati, imali i nove funkcionalnosti u niskopodnim tramvajima, koje smo odavno i zaslužili", smatra Šteta.