BiH
63

Siniša Karan o odbijenoj žalbi: Referenduma će biti, mi već imamo potrebne podatke

Piše: E. S. H.
Siniša Karan (Foto: FENA)
Siniša Karan (Foto: FENA)
Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj Siniša Karan u izjavi za Klix.ba je kazao da će, bez obzira na današnju odluku Suda BiH, referendum u RS-u biti održan 25. septembra, jer Komisija već ima te podatke koje će samo oblikovati kako je potrebno za nesmetano provođenje referenduma.

Siniša Karan je kazao da nije još uvijek vidio odluku u kojoj Sud BiH odbacuje žalbu Komisije na Odluku CIK-a BiH, kojom je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje referenduma u RS-u.

"Ja nisam vidio tu odluku, kada je vidim moći ću je detaljnije prokomentarisati. Vidio sam da je žalba označena kao nedopuštena, iznenađuje me i nemam komentara", kazao je Karan.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS-u nam je kazao da smatra da je grozna konstatacija to što je Sud BiH žalbu okarakterisao kao nedopuštenu.

"Nedopustivo je da neko jednu republičku komisiju koja je sastavni dio izbornog zakonodavstva, jer se republički referendum provodi po izbornom zakonodavstvu i njegovim principima, smatrate i odvajate kao nedopuštenu, to je jedna grozna konstatacija. Mi smo do sada bili opredijeljeni, što nam zakon ne samo daje pravo i mogućnost, nego nas i obavezuje da se vežemo za sve institucije na svim nivoima vlasti koji su dužni da komisiji pruže svu pomoć u vidu podataka sa kojima službeno raspolažu i logistiku. Idemo u tom pravcu, to pojačava obavezu da se pomogne republičkoj komisiji", izjavio je Karan potcrtavajući da institucije u RS-u imaju kapacitet i podatke, ali i logističku podršku da se referendum održi.

"Referenduma će apsolutno biti, ne mogu ga spriječiti niti onemogućiti. Centralni birački spisak je samo specifično obrađen spisak podataka koje daju entitetske institucije. Mi imamo te podatke samo ćemo ih oblikovati kako je potrebno za nesmetano provođenje referenduma", zaključio je Siniša Karan.

Redovna sjednica Komisije je u ponedjeljak, a kako je kazao Karan, sutra će zbog rokova održati hitnu telefonsku sjednicu.

Podsjećamo, danas je Apelaciono Vijeće Suda BiH odbacilo kao nedopuštenu žalbu Komisije za provođenje referenduma u RS-u na Odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojim je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje referenduma u RS-u.