BiH
20

RS ne poštuje odluku Ustavnog suda BiH, a od druge državne institucije traži pomoć za referendum

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komisija za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske uputila je zvaničan zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) za dostavljanje podataka iz Centralnog biračkog spiska za sve osobe koje imaju pravo glasa u RS-u i Distriktu Brčko.

Još uvijek nije jasan stav CIK-a o ovom zahtjevu, o čemu će najvjerovatnije biti odlučeno slijedeće sedmice.

Predsjednik Komisije za referendum Siniša Karan u zahtjevu traži da se u cilju provođenja Odluke Narodne skupštine RS-a o referendumu o Danu RS-a odmah po zaključivanju Centralnog biračkog spiska, dostave podaci o građanima koji imaju pravo glasa na referendumu u manjem bh. entitetu i Distriktu Brčko.

CIK bi danas trebao zaključiti centralni birački spisak, a nakon toga i donijeti odluku o tome da li će Komisiji za referendum u RS-u ustupiti podatke.

Indikativno je to da vlasti u RS-u organizovanjem referenduma o Danu RS-a direktno krše odluku Ustavnog suda BiH koji je krajem prošle godine donio odluku o tome da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a neustavno te je nadležnima u RS-u naređeno da entitetski Zakon o praznicima usklade s Ustavom BiH.

Bez obzira na sve, vlasti u RS-u su za 25. septembar zakazale referendum o Danu RS-a. Da bi sve organizovali potrebna im je pomoć CIK-a, odnosno podaci o biračima.

Još uvijek je neizvjesno da li će se referendum održati, a čeka se i reakcija visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, od kojeg se očekuje da iskoristi ovlasti koje ima i spriječi održavanje referenduma koji je direktno kršenje Ustava BiH.