BiH
8

Još uvijek nepoznato da li će CIK BiH Komisiji za referendum u RS-u dostaviti centralni birački spisak

Piše: S. H.
Centralna izborna komisija BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na posljednjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH (CIK) nije razmatran zahtjev Komisije za referendum u Republici Srpskoj za dostavljanje podataka iz centralnog biračkog spiska, a nije poznato ni da li će se taj zahtjev naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice.

Iz CIK-a BiH za Klix.ba su kazali kako još uvijek nije poznat dnevni red za sutrašnju sjednicu, a zahtjev Komisije za referendum u RS-u vjerovatno neće biti razmatran u toku ove sedmice.

Prioritet CIK-a je objavljivanje odluke o zaključivanju centralnog biračkog spiska, što će biti završeno već sutra.

S druge strane, pravni tim CIK-a će razmotriti moguća rješenja na zahtjev Komisije za referendum u RS-u o mogućnostima za dostavljanje podataka iz centralnog biračkog spiska.

Podsjećamo, da bi referendum o Danu RS-a bio sproveden nadležnoj komisiji su potrebni podaci o biračima iz centralnog biračkog spiska. Ukoliko odgovor CIK-a bude negativan iz Komisije za referendum u RS-u su najavili i neke druge opcije.

Pripreme za referendum u RS-u su u punom jeku, iako još uvijek nije poznato kako će reagovati visoki predstavnik Valentin Inzko, ali i Ustavni sud BiH, nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio podnošenje nove apelacije za suspendovanje odluke Narodne skupštine RS-a o referendumu.