Hrvatska najbolji primjer
4

FOTO / Sine Qua Non: Autori iz BiH su zaštićeni u 120 zemalja

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Zemlje regije suočavaju se sa značajnim problemima da se nova zakonska regulativa koja uređuje oblast poštivanja i zaštite autorskih prava primjenjuje u praksi, a po visini stepena primjene zakona i uređenosti sistema u ovoj oblasti najviše se ističe Hrvatska.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Rečeno je to danas u Sarajevu nakon regionalnog sastanka predstavnika društava za kolektivno ostvarivanje prava autora, čiji je domaćin bilo Društvo za pružanje intelektualnih usluga, zastupanje i zaštitu autorskih prava "Sine Qua Non".

Predsjednica društva "Sine Qua Non" Amela Hadrović-Hasanefendić ističe da je BiH za razliku od susjednih zemalja bila u zaostatku najmanje sedam godina u ovoj oblasti, te da je u kratkom roku uspjela umnogome poboljšati stepen zaštite autorskih prava i proces uvođenja normi po međunarodnim standardima.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Autori iz BiH su zaštićeni u više od 120 zemalja putem "Sine Qua Non". Svim zemljama regiona veliki problem predstavlja pojava da se autori prijavljuju za zaštitu svojih prava i u svom i u društvima susjednih zemalja", kazala je ona.

Predstavnik društva iz Srbije SOKOJ Aleksandar Kovačević ističe da svaka od zemalja regije ima svoje specifičnosti kada je riječ o oblasti zaštite autorskih prava, te da se najviše primjedbi odnosi na lokalna zakonodavstva, a posebno primjenu zakona u praksi.

"I dalje ulažemo velike napore da se sistem ujednači i poboljša u cijeloj regiji. Problemi u primjeni zakona ogledaju se u nekoliko nivoa, kao što su naplata za korištenje autorskih prava, te sudski i inspekcijski poslovi. Ukoliko želite da zakon bude primijenjen, morate angažovati cijeli državni sistem", kazao je on.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Naveo je za primjer da Hrvatska ima formirana posebna sudska vijeća za pitanja zaštite autorskih prava, dok to nije slučaj u drugim zemljama regije, zbog čega procesi iz ove oblasti "probijaju" sve rokove.

Predstavnica društva iz Hrvatske HDS/ZAMP Marina Ferić-Jančić potcrtala je da je Hrvatska u odnosu na zemlje regije postigla najviši nivo naplate za korištenje autorskih prava, te da je to rezultat procesa ulaska Hrvatske u EU zbog čega je bila obavezna donijeti zakonsku regulativu u skladu s evropskim standardima. Također naglašava da zajedničke akcije u ovoj oblasti provode zajedno s državnim institucijama i drugim nivoima.